Τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς με τον ιό HIV, ενώ μειώνονται στον αμερικανικό πληθυσμό γενικά, αποκαλύπτει νέα έρευνα, αυξάνοντας τις πιθανότητες η αγωγή για τον ιό που προκαλεί το AIDS να θέτει τους ασθενείς ενδεχομένως σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Δεν υπάρχει άμεση απόδειξη που να συνδέει τα φάρμακα με υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι τα φάρμακα κατά του ιού HIV μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συμβάλλουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Bruce Ovbiagele, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι μέχρι να υπάρξει καλύτερη εικόνα θα πρέπει οι φροντιστές υγείας να γνωρίζουν τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στους ασθενείς με HIV. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Neurology’. Ο Ovbiagele εξέτασε στοιχεία για τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων από το 1997, όταν μια νέα γενιά φαρμάκων για το AIDS ήταν στην αρχή χρήσης της, έως το 2006.

Ανακάλυψε ότι αν και οι νοσηλείες για εγκεφαλικό επεισόδιο μειώθηκαν κατά 7% ο αριθμός των εισαγωγών λόγω HIV το 2006 αυξήθηκε κατά 60%.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα 2 είδη εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν υπήρχε αλλαγή στο ποσοστό των ασθενών αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου που ήταν θετικοί στον ιό HIV, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε από 0,08 % στο 18% σε ασθενείς με HIV που είχαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το τελευταίο νούμερο υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι περισσότεροι ασθενείς με τον ιό HIV υποφέρουν από μπλοκάρισμα αγγείων. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών έχει υψηλότερα επίπεδα καρδιακών προσβολών που επίσης συμβαίνουν με το μπλοκάρισμα των αγγείων.

Ο Ovbiagele δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως πολλά από τα φάρμακα κατά του AIDS έχουν παρενέργειες στο μεταβολισμό, που περιλαμβάνουν αύξηση κοιλιακού λίπους και τριγλυκεριδίων. Και οι δυο παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ασθενείς με HIV να ζουν περισσότερο και να φτάνουν στην ηλικία που είναι πιο συνήθη τα εγκεφαλικά επεισόδια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ασθενείς με HIV είχαν νωρίτερα εγκεφαλικά επεισόδια, κατά μέσον όρο, σε σχέση με άλλους ανθρώπους.

Συνολικά, ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ένας ασθενής με HIV παραμένει χαμηλός. Ωστόσο, ασθενείς που ακολουθούν αγωγή για το AIDS θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμο, δήλωσε ο Ovbiagele και θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για τη διατήρηση του βάρους και της χοληστερόλης υπό έλεγχο.

Ο Dr. Alejandro A. Rabinstein, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι ακόμα και αν δεν έχει αποδειχτεί η σχέση μεταξύ των φαρμάκων για το AIDS και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ασθενείς με HIV θα πρέπει να ακολουθήσουν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι και να παρακολουθούνται για υπέρταση και άλλους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα εγκεφαλικά επεισόδια θα παραμένουν σπάνια σε ασθενείς που ακολουθούν αντιρετροική αγωγή. Ο κίνδυνος μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί αλλά γενικά είναι μικρός.

Πηγή: iatronet.gr