Μελέτη που έγινε την τελευταία δεκαετία για τον καρκίνο έδειξε πως αν υπήρχε καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα και στη διαχείριση των θεραπειών, τότε οι θάνατοι θα περιορίζονταν κατά 22%.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, μίλησε στο συνέδριο του Economist και ανέφερε ότι η έρευνα έγινε από την ομάδα του, τονίζοντας πως «το 40% των καρκίνων σήμερα σχετίζεται με την έκθεση του πληθυσμού στους παράγοντες κινδύνου».

«Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου», είπε και σημείωσε ότι το τρίτο και σημαντικό είναι πόσο νωρίς περνάμε στις θεραπείες κατά του καρκίνου στη χώρα μας.

Έτσι, αναφερόμενος σε μία πρόσφατη μελέτη που έκανε η ομάδα του την τελευταία δεκαετία, είπε ότι οι θάνατοι από καρκίνο ίσως και να είχαν περιοριστεί κατά 22%, αν γινόταν καλύτερη διαχείριση των θεραπειών και υπήρχε μεγαλύτερη και πιο ορθολογική πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.

Επίσης, ο παθολόγος- ογκολόγος Μιχάλης Λιόντος είπε πως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγων ενός ασθενούς, γι’ αυτό η πρόληψη παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

«Η ενημέρωση και η γνώση του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικό στοιχείο», τόνισε και προσέθεσε: «Δυστυχώς, ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός από την αρχή, αλλά και σε κάθε καρκίνο ο χρόνος μετράει. Μπορεί να μην είναι ένα ιατρικό ζήτημα με τη διαδικασία του επείγοντος -σήμερα διαγιγνώσκεται και αύριο πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά είναι σημαντική η πρώιμη έναρξη της θεραπείας». «Εκτιμάται ότι κάθε τέσσερις εβδομάδες καθυστέρηση έναρξης της θεραπείας μειώνουν κατά 10% τις πιθανότητες επιβίωσης», κατέληξε ο κύριος Λιόντος στην τοποθέτησή του.

Η αξία των βιοδεικτών

Στην παρέμβασή της, μιλώντας για την αξία των βιοδεικτών στην αντιμετώπιση του καρκίνου, η καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, Ελένη Κουρέα, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τριών ειδών βιοδείκτες, οι οποίοι ανιχνεύονται στο αίμα και στους ιστούς. «Είναι οι διαγνωστικοί, οι προγνωστικοί, που μας δείχνουν πώς θα πάει ο καρκίνος και οι προβλεπτικοί βιοδείκτες, που μας δείχνουν ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί σε ποια θεραπεία. Οι τελευταίοι ίσως είναι οι σημαντικότεροι».

Όπως επισήμανε οι προβλεπτικοί βιοδείκτες είναι το «κλειδί» στην ογκολογία και στη θεραπεία. Σήμερα εκτιμάται ότι 25% των μορφών καρκίνου έχουν βιοδείκτη για τη θεραπεία και 70 φάρμακα έχουν σύνοδο βιοδείκτη. Μάλιστα, εξήγησε πως «κάθε χρόνο πέντε με έξι νέα φάρμακα θα έχουν βιοδείκτη», τονίζοντας την αξία τους για κάθε ογκολόγο. Κλείνοντας εξήγησε ότι το κόστος των βιοδεικτών σε σχέση με τις θεραπείες για τον καρκίνο είναι ελάχιστο.

Από την επιτροπή αξιολόγησης των θεραπειών, η καθηγήτρια Εφηβικής Ιατρικής, Φλώρα Μπακόπουλου, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τονίζοντας ότι πλέον «θα αξιολογούνται όλα τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη κατά του καρκίνου». Αυτό, όπως υποστήριξε, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, θα υπάρξουν καλύτερα δεδομένα των κλινικών μελετών και θα ενισχύσει τις διακρατικές συνεργασίες στον τομέα του καρκίνου. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως 1.260 φάρμακα έχουν ήδη αξιολογηθεί από την ελληνική επιτροπή αξιολόγησης και το 15% των φαρμάκων αυτών είναι αντικαρκινικά. Μόλις 10 φάρμακα είναι αυτά που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα. Τέλος, επισήμανε ότι το 2023 ο χρόνος αξιολόγησης ενός νέου φαρμάκου από την επιτροπή μειώθηκε στον ένα μήνα.