Τα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά αυξάνονται στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση αναπνευστικών ασθενειών. Η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, για να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την επικάλυψη γνωστών παθογόνων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών του Covid-19. Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως σημείωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μυκόπλασμα pneumoniae, γνωστή ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia) μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και κυκλοφορεί από τον Μάιο, σημειώνει ο βρετανικός Independent, ο οποίος παρουσιάζει τον παρακάτω χάρτη.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. «Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Facebook, τα συμπτώματα-κλινικά σημεία είναι: «1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά και για αυτό αναφέρεται ως “περιπατητική πνευμονία” (walking pneumonia)».

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Thursday, November 23, 2023

Τι είναι το μυκόπλασμα;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα, που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι αποτελεσματικά.