Αύξηση των λοιμώξεων από πνευμονία που οφείλεται στο βακτήριο μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae) παρατηρείται στη Δανία τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων (Statens Serum Institute) της χώρας, το οποίο μάλιστα κάνει λόγο για αύξηση σε επίπεδο επιδημίας. Την περασμένη εβδομάδα, και η Ολλανδία ανέφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και νέους, ενώ αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και στη Σουηδία. Αύξηση των περιστατικών αναφέρονται και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Οχάιο και τη Μασαχουσέτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 541 κρούσματα στη Δανία, τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Οκτωβρίου. Το SSI δήλωσε ότι οι επιδημίες εμφανίζονται περίπου κάθε 4 χρόνια, με τη συχνότητα εμφάνισης να είναι υψηλότερη το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα. Κινέζοι κλινικοί γιατροί δήλωσαν ότι, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, οι επιδημίες μυκοπλασματικής πνευμονίας εμφανίζονταν κάθε 3 με 7 χρόνια.

Η αρχή έγινε με την Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άρρωστα παιδιά συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα δημιούργησε φόβους ότι πίσω από την αύξηση κρύβεται ένα νέο παθογόνο. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι «Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, αλλά μόνο μια γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα». 

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη (30/11) ότι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με χαμηλή ανοσία θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο, λόγω της αύξησης των αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Τι είναι το μυκόπλασμα;

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά– ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη είναι αποτελεσματικά.