Τα οιστρογόνα μπορεί ενδεχομένως να τροφοδοτούν τον καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού σε νέες γυναίκες, εξηγώντας την αιτία που η νόσος ακολουθεί αυξητική τάση στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, ανέφεραν aμερικανοί ερευνητές.

Όπως σημειώνουν στο «Cancer Prevention Research», τα οιστρογόνα φάνηκε να βοηθούν τα προκαρκινικά κύτταρα να κινούνται και να διαιρούνται προκαλώντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου.

Υπάρχει αύξηση στον αριθμό των περιστατικών καρκίνου κεφαλής και λαιμού σε νεαρότερες γυναίκες τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άντρες ηλικίας 50 έως 74 ετών.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές στο Fox Chase Cancer Center πραγματοποίησαν πειράματα στο εργαστήριο, που έδειξαν ότι τα οιστρογόνα τροφοδοτούν τη δραστηριότητα του CYP1B1.

Ωστόσο, δραστηριότητα φάνηκε μόνο σε προκαρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή ή σε ορισμένα που είχαν γίνει καρκινικά.
Όταν η ερευνητική ομάδα μπλοκάρισε τη δραστηριότητα του ενζύμου, τα προκαρκινικά κύτταρα περιόρισαν την ικανότητά τους να κινούνται και να διαιρούνται.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Margie Clapper, δήλωσε ότι το CYP1B1 μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί υπέροχο στόχο στις προκαρκινικές βλάβες της κεφαλής και του λαιμού επειδή η επίθεση σε αυτό μπορεί ενδεχομένως να σταματήσει την εξέλιξη σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Η Dr Kat Arney, του Cancer Research, δήλωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο και χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των οιστρογόνων στον καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού.

Πηγή: iatronet.gr