Οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex είναι «συνεργός» στις καταχρήσεις τους, καταγγέλλουν πολλές ενώσεις σε μια έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των προσφύγων, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Πολυάριθμες μαρτυρίες επιβεβαίωσαν την πρακτική των ομαδικών απελάσεων (push-back)» στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH).

Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα που έχει οποιοσδήποτε να ζητάει άσυλο. Εντούτοις, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων».

Ένας Σύρος πατέρας αφηγήθηκε έτσι στους συντάκτες της έκθεσης ότι το ελληνικό Λιμενικό του πήρε όλα του τα υπάρχοντα και στη συνέχεια εγκατέλειψε τον ίδιο, τη σύζυγό του και το μωρό τους, οι οποίοι παρέμειναν έρμαιοι των κυμάτων επί 24 ώρες μέχρι που διασώθηκαν από τους Τούρκους.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων Frontex παραδέχθηκε πως «της έχουν γνωστοποιηθεί 27 αναφορές για ομαδικές απελάσεις» και άλλες κακομεταχειρίσεις.

Εντούτοις η Frontex «συνέχισε να παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις (πλοία, αεροπλάνα, θερμικές κάμερες, εκπαίδευση του Λιμενικού, αναγνώριση των εθνικοτήτων των μεταναστών)», προσθέτουν οι ενώσεις.

«Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στο σύνορο αυτό, παρά το γεγονός ότι γνώριζε γι’ αυτές τις αποδεδειγμένες και επανειλημμένες παραβιάσεις, η υπηρεσία παρουσιάζεται ως συνένοχη», σχολίασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολιβιέ Κλοσάρ, πρόεδρος της Migreurop.

Η ελληνοτουρκική μεθόριος είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου της άτακτης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Έπειτα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων ελέγχου στα χερσαία σύνορα και την οικοδόμηση ενός τείχους, οι μετανάστες στράφηκαν στη θάλασσα. Το 2013, η Frontex αναχαίτισε 10.427 μετανάστες στη θάλασσα, έναντι 3.307 το 2012, σύμφωνα με την έκθεση.

Από το Σεπτέμβριο του 2012 ως το Μάιο του 2014, τουλάχιστον 18 πλεούμενα ναυάγησαν, 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 θεωρούνται αγνοούμενοι. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή την Ερυθραία.

«Αν τα πλεούμενα τους είχαν καταφέρει να φθάσουν στις ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πρόσωπα αυτά θα είχαν μπορέσει σίγουρα να πάρουν άσυλο», υπογραμμίζουν οι ενώσεις εκφράζοντας τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ε.Ε. προκρίνει μια πολιτική «κλεισίματος» των συνόρων της έναντι μιας πολιτικής προστασίας των προσφύγων.