Την ανάγκη «να έρθουμε άμεσα σε συμφωνία με την Τουρκία για να αποτραπούν οι ροές μέσα από το χτύπημα των διακινητών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τη Λέσβο, την οποία επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν, προκειμένου να κερδίσουν κάποια μαύρα χρήματα. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε προκειμένου να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο αν συμφωνήσουμε με την Τουρκία», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές και μην διακινδυνεύει κανείς να χάνει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στις φωνές και εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη πλευρά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες».

«Άρα το δίλημμα για μας δεν είναι αν θα χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για μας είναι να μη χάνουν τη ζωή τους πρόσφυγες. Συνεπώς, είναι ωραίες οι ιδές που στηρίζονται όμως σε έλλειψη γνώσης, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Και η σωστή διαχείριση είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία στο να σταματήσουν οι ροές», υπογράμμισε.

«Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, τείχη και σύνορα. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει σύνορα με τα άλλα κράτη, εκτός της Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα»

Όπως ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, «ήρθαμε σήμερα σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών. Και βεβαίως ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

Ο ίδιος σημείωσε πως «είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Ρωτάτε πώς θα σταματήσει».

«Η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια», τόνισε τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.