«Η επιβίωση ενός δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, αφορά την ίδια την παραγωγική της ανάπτυξη και την προοπτική της» επεσήμανε, μεταξύ άλλων σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΕΙ όπου μίλησε σε σπουδαστές, με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές της 17ης Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις γενικότερες πολιτικές επιλογές της, τόνισε μεταξύ άλλων: «αντί να βγαίνουμε σιγά-σιγά από την κρίση, βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο μέσα σε αυτήν ενώ αυτό που μας σκοτώνει είναι το φάρμακο και όχι η ασθένεια». Μας εγκαλούν διαρκώς, παρατήρησε, ότι θέλουμε να παίξουμε τη χώρα στα ζάρια. Και αναρωτήθηκε: «Ποιοι; Αυτοί που την παρέδωσαν στους δανειστές δίχως να ρίξουν ούτε μια ζαριά. Κάνουν σα να μη καταλαβαίνουν πως το Μνημόνιο που μας επέβαλλαν, οδηγεί την χώρα στη διάλυση και μέρα με τη μέρα κάνει πιθανό ακόμα και το σενάριο της άτακτης χρεωκοπίας. Δε θα πέσει η κυβέρνηση του μνημονίου αν δεν τη ρίξουν με τους αγώνες τους οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα σε θέματα Παιδείας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «το Μνημόνιο δεν είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Είναι εδώ για να αλλάξει τα δεδομένα. Και η παιδεία είναι ένας από τους βασικότερους στόχους του. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σχέδιο οι κυβερνώντες καταστρέφουν συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό που συμβαίνει με το σχέδιο Αθηνά εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από όλους, ειδικά εδώ, όπου και υπήρξαν μαζικότατες κινητοποιήσεις».

Άλλωστε ο ένας από τους λόγους που επέλεξε να έρθει στην Λάρισα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, είναι ακριβώς ότι οι σπουδαστές με τον αγώνα τους κατάφεραν να αποτρέψουν το σχέδιο «Αθηνά» που αφορούσε την κατάργηση του τμήματος πληροφορικής στην Λάρισα και επίσης λόγω του τραγικού περιστατικού με το μαγκάλι, όπου έχασαν τη ζωή τους δυο σπουδαστές.

Όπως ανέφερε ως επιχείρημα, για τη διάλυση της ανώτατης και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι κυβερνώντες, χρησιμοποίησαν την πελατειακή πολιτική που οι ίδιοι ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δηλαδή την ίδρυση ενός τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε κάθε πόλη, για να μαζέψουν ψήφους. Το βασικό τους κίνητρο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, είναι η περικοπή δαπανών: η μείωση του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, η μείωση του αριθμού των σπουδαστών, η κατάργηση των υποδομών. Είναι ένα σχέδιο για φτηνή και απαξιωμένη παιδεία, ανάλογη μιας αποικιοκρατούμενης και παραγωγικά υποβαθμισμένης χώρας υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε απόψεις με τους σπουδαστές ενώ συναντήθηκε και με την διοίκηση από την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα του ιδρύματος.