Την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας που απέκτησαν οι αναπληρωτές μετά τις 30-6-2010 ζητά η ΟΛΜΕ καθώς και την κατάργηση των διατάξεων του ν3848/2010. Παράλληλα το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών τάσσεται κατά των αλλαγών στο σύστημα μοριοδότησης και διορισμού των αναπληρωτών που ενδέχεται να φέρει η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για την εφαρμογή του θεσμού της εντοπιότητας.

Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι «προφανώς δεν είναι η μοριοδότηση που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μεγάλο διάστημα, αλλά η πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης που έχουν περικόψει δραματικά τους διορισμούς εκαπιδευτκών (μονίμων και αναπληρωτών) τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της τεράστιας μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 35% (36.000 περίπου), καθώς και η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους με το κλείσιμο των πινάκων (ν. 3848/2010), γεγονός που τους οδηγεί να αρνούνται την πρόσληψή τους σε απομακρυσμένες περιοχές,πόσο μάλλον όταν καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία στα μέσα της χρονιάς ή και πολύ αργότερα σε αρκετές περιπτώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να εξετάζει το άνοιγμα των πινάκων στα πλαίσια του θεσμού της εντοπιότητας χωρίς όμως να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Παράλληλα ένα από τα σενάρια που μελετάται είναι η μοριοδότηση της εντοπιότητας αποκλειστικά για τα δυσπρόσιτα σχολεία μιας περιοχής και όχι για το σύνολο των σχολείων της. Δηλαδή ένας αναπληρωτής από ακριτική περιοχή να έχει επιπρόσθετα μόρια μόνο για τα χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα σχολεία και όχι για τα άλλα σχολεία του νομού του.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε από τον ΑΝΤ1 ότι «αν και είναι τεχνικά δύσκολο εξετάζεται περαιτέρω μοριοδότηση για όσους έχουν καταγωγή γύρω από δυσπρόσιτες ή νησιωτικές περιοχές, ώστε να μπορούν -με παράκαμψη της επετηρίδας που έχει προκαλέσει η μοριοδότηση που είναι κλειστή από το 2010- να πηγαίνουν στις περιοχές επιλογής τους».

Όπως προειπώθηκε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα δυο φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους αναπληρωτές και το Υπουργείο Παιδείας δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ωστόσο η εντοπιότητα φαίνεται να καθυστερεί την ανακοίνωση της εγκυκλίου των αναπληρωτών.