Η πολιτική συγχώνευσης των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων καθώς και η προσχολική εκπαίδευση είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της εκπαίδευσης .

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει απάντηση του υπουργού Παιδείας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην εκπαίδευση, αυτές είναι: η κοινωνική συνοχή, η αποτελεσματική και καινοτόμος εκπαίδευση και κατάρτιση, η διασφάλιση της ποιότητας και η ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με έγγραφό του υπουργείου Παιδείας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο τα επιμέρους θέματα που θα συζητηθούν είναι:

1. Διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα της κατάρτισης και εκπαίδευσης.

2. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών.

3. Ζήτηση και προσφορά δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

4. Ο ρόλος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

5. Προσχολική εκπαίδευση.

6. Πρόωση σχολική διαρροή.

7. Πολιτική της συγχώνευσης των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

8. Διασυνοριακή διασφάλιση ποιότητας.

9. Νέο ευρωπαϊκό σύστημα κατάταξης πανεπιστημίων U-MULTIRANK.

Στον τομέα της νεολαίας, θεματική προτεραιότητα αποτελεί η κοινωνική ένταξη. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το θέμα «Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα».

Ο στόχος που θα επιδιωχθεί είναι τριπλός:

– Η προώθηση του σχεδιασμού μέτρων για την κοινωνική ένταξη των νέων ενισχύοντας το επιχειρηματικό πνεύμα κυρίως στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημιουργώντας «πράσινες θέσεις εργασίας» και νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους στον τομέα του πολιτισμού

– Η αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης των νέων -ιδιαιτέρως όσων διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές- στις νέες τεχνολογίες και η ενδυνάμωση του ταλέντου τους στον τομέα του πολιτισμού

– Η προώθηση της συμβολής των κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων στους νέους (Youth Work) συμπεριλαμβανομένης και τις ανταλλαγής καλών πρακτικών, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος