Σε συνάντηση που είχε η ΟΙΕΛΕ με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα. Ένα από αυτά αφορούσε και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών που σήμερα υπηρετούν ως αναπληρωτές σε δημόσια σχολεία. Για το θέμα αυτό το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΟΙΕΛΕ ο οποίος και μας δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό έχει προκύψει με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία των πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Υπάρχουν , μας είπε χαρακτηριστικά, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας και όμως δεν τους αποδίδεται το μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στην προϋπηρεσία τους. Για το ζήτημα της μη αναγνώρισης της πλήρους προϋπηρεσίας των πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρωτές ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει την αδικία και ότι θα εκδώσει άμεσα εγκύκλιο παρόμοια με την εγκύκλιο Παπαθεοδώρου (που αναγνώριζε την πλήρη προϋπηρεσία για την ένταξη στο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο) και ότι προσεχώς, σε νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν τίθεται θέμα για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους πίνακες των αναπληρωτών για την οποία συνεχίζει να ισχύει ότι αναγνωρίζεται μέχρι τις 30-6-2010 για όσους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς απολύονται αποκλειστικά και μόνο για κατάργηση των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, εφόσον συμπληρώνουν στην ίδια σχολική μονάδα κατά την ημέρα της απόλυσης συνεχή υπηρεσία τουλάχιστον δύο σχολικών ετών με πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο ή με αναγωγή αυτού στο υποχρεωτικό και με σειρά που εξαρτάται από το χρόνο αυτής της υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο αναπληρωτών του 2013-14 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αναφέρονταν ότι δεν προσμετράται για την εγγραφή τους στους πίνακες αυτούς τυχόν προϋπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση, προηγούμενη της ιδιωτικής, με οποιαδήποτε σχέση και αν παρασχέθηκε.

Δυνατότητα εγγραφής στους πίνακες αυτούς δεν έχουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί των οποίων η σχέση εργασίας λύεται λόγω παραίτησης

Η προϋπόθεση της συμπλήρωσης δύο σχολικών ετών στην ιδιωτική σχολική μονάδα πρέπει να πληρούται μέχρι και τις 30-06-2010.

Όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν τη διετία μέχρι τις 30-06-2010 αλλά απολύθηκαν, κατά τα ανωτέρω, μετά την ημερομηνία αυτή εγγράφονται στον πίνακα αναπληρωτών με την προϋπηρεσία που απέκτησαν μέχρι και 30-06-2010.

Όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εγγράφονται στον πίνακα αναπληρωτών δεν μπορούν να διορισθούν σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών κατά τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 6 του ν.3255/2004 πριν συμπληρώσουν υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου σε δημόσια σχολεία επί δύο τουλάχιστον πλήρη διδακτικά έτη από την εγγραφή τους στον πίνακα. Σημειώνεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης της προϋπόθεσης της διετούς απασχόλησης στη

δημόσια εκπ/ση, προκειμένου να είναι δυνατός ο διορισμός, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, έχει οριστεί η 30-06-2010.

Άλλα θέματα που τέθηκαν:

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΟΙΕΛΕ έθεσε και άλλα θέματα όπως την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου, την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας για τη γενική έξαρση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία όπως και το θέμα του νέου Λυκείου.

Για τα ζητήματα αυτά έλαβε τις ακόλουθες απαντήσεις:

1. Εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου

Για την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου με την οποία αποσύρεται η κρατική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ανέλυσε τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν εφαρμογή της εγκυκλίου στην ιδιωτική εκπαίδευση με τις μαζικές, αναιτιολόγητες απολύσεις. Μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας τόνισαν στον Υφυπουργό ότι η απειλή της απόλυσης χωρίς έλεγχο και αιτιολογία δύναται να αλλοιώσει ωρολόγια προγράμματα, βαθμολογίες, ακόμη και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά κίνηση σε σχέση με την εγκύκλιο και ότι θα περιμένει την οριστική επίλυση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

2. Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας για τη γενική έξαρση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία :

Για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας υπογράμμισαν στον Υφυπουργό Παιδείας τη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην υπογραφή της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου και την έξαρση της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, όπως για παράδειγμα στα σχολεία που χρησιμοποιούν την κομπίνα της δήθεν νέας άδειας για να απολύσουν μαζικά εκπαιδευτικούς.

Αναφέρθηκαν, επίσης, σε περιστατικά αυθαιρεσίας οργάνων της διοίκησης υπέρ των εργοδοτών, όπως έπραξε το ΚΥΣΔΕ στις περιπτώσεις της υπόθεσης Μπουλούτα, όταν και εξαιρέθηκαν πραξικοπηματικά αιρετοί της ΟΙΕΛΕ και αλλοιώθηκε η νόμιμη σύνθεση του οργάνου, και στην περίπτωση ιδιωτικού σχολείου που διέρρευσε θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων προς τους μαθητές, νοθεύοντας το θεσμό, και το ίδιο το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο αθώωσε τον ιδιοκτήτη!

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία για να διαπιστωθούν τυχόν παρανομίες και ότι θα επανεξετάσει με το νομικό του επιτελείο υποθέσεις όπου ο ρόλος της διοίκησης υπήρξε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος. Δήλωσε, επίσης, ότι για τα ιδιωτικά σχολεία που έχουν χρησιμοποιήσει την κομπίνα της αδειοδότησης έχει διαταχθεί επίσημος έλεγχος και σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

3. Νέο λύκειο

Τέλος, για το Νέο Λύκειο, τα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ τόνισαν στον Υφυπουργό ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο Νέο Λύκειο πρέπει να εφαρμοστεί, όταν πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των Αναλυτικών προγραμμάτων και έχει προετοιμαστεί επαρκώς η διοίκηση για να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης ότι ο νόμος για το Νέο Λύκειο θα πρέπει να επανεξεταστεί και να γίνει εξαρχής διάλογος με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η εφαρμογή του Νέου Λυκείου ανακλήθηκε για φέτος και ότι θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για να διαπιστωθεί πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός από την επόμενη σχολική χρονιά.