«Να σπουδάσω σε δημόσιο ΙΕΚ ή σε ιδιωτικό;» Διέξοδο αποτελούν τα κολέγια και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) για χιλιάδες νέους που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά, για διάφορους λόγους, δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Άλλωστε, τόσο τα παιδιά, αλλά πολύ περισσότερο οι γονείς θα πρέπει ν’ αποδεχτούν ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορεί ν’ ακολουθήσει ένας νέος και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση. Μια τέτοια επιλογή είναι οι σπουδές σε δημόσιο ΙΕΚ ή σε ιδιωτικό, και μάλιστα επιλογή που προτιμούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, καθώς οι ειδικότητες που προσφέρουν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής, ενώ η ζήτησή τους διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα, Τεχνικός Εφαρμογών ΠληροφορικήςΣτέλεχος Οργάνωσης & Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΤεχνικός Αισθητικής Τέχνης & ΜακιγιάζΒοηθός Νοσηλευτικής Γενικής ΝοσηλείαςΤεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων ΦιλοξενίαςΤεχνικός Μαγειρικής Τέχνης, Προπονητής Αθλημάτων, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νέοι που επιθυμούν να καταρτιστούν σε κάποια από τις ειδικότητες που προσφέρονται στα ΙΕΚ, είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκυρα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των προσφερόμενων ειδικοτήτων και για τις επιλογές που θα τους παρέχει το δίπλωμά τους ως προς την εύρεση εργασίας. Τόσο τα δημόσια ΙΕΚ όσο και τα ιδιωτικά, προσφέρουν σύγχρονες και πρωτότυπες ειδικότητες, με το δημόσιο ΙΕΚ να υπερτερεί μόνο ως προς το γεγονός ότι η φοίτηση είναι δωρεάν.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η φοίτηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχει διάρκεια 5 εξάμηνα -4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας. Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό, που το καθένα περιλαμβάνει 14 πλήρεις εβδομάδες. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο και το εαρινό αρχίζει τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση στα δημόσια ΙΕΚ, αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, πραγματοποιείται κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά, θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται, τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου. Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η βεβαίωση αυτή τούς δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάστασης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι τυγχάνουν αναβολής από τη στράτευση. 9+ 1 λόγοι για να επιλέξεις το ιδιωτικό ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη! Ακόμα δυσκολεύεσαι να επιλέξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού ΙΕΚ; Τα 10 ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που ακολουθούν, θα σε πείσουν να κάνεις αυτόν τον Σεπτέμβριο την… ΑΛΦΑ επιλογή για το μέλλον σου!

Επαγγελματική Αποκατάσταση

Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ δημιουργεί για τους σπουδαστές του σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς, με την καταλυτική συμβολή του Γραφείου Εργασίας. Το Job Center του ΙΕΚ ΑΛΦΑ αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον αποτελεσματικό Γραφείο Εργασίας εκπαιδευτικού φορέα στη χώρα μας, σε επίπεδο απορρόφησης στην αγορά εργασίας, σε ένα ευρύ δίκτυο 4.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Πρακτική Άσκηση

Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ εξασφαλίζει πρακτική άσκηση για όλους τους σπουδαστές του –σε πολλές περιπτώσεις και με αμοιβή! – στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Career Days

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ συμμετέχουν στις Ημέρες Καριέρας- Career Days -που αποτελούν πρωτοποριακό θεσμό του μεγαλύτερου ΙΕΚ της χώρας- όπου έρχονται σε επαφή με εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών όλων των κλάδων της αγοράς και δίνουν συνεντεύξεις εργασίας σε εν δυνάμει μελλοντικούς τους εργοδότες.

Education Festival

ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο Education Festival, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη, με 140 και πλέον σεμινάρια εξειδίκευσης. Το φεστιβάλ-θεσμός στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά δρώμενα «έκλεισε» φέτος 10 χρόνια και συνεχίζει στο δρόμο της εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, με άξονα το «BELIEVE+TRUST=SUCCESS» των εκπαιδευτικών φορέων ΙΕΚ ΑΛΦΑ και Mediterranean College και ανανεώνει το «ραντεβού» του με τη νεολαία για τον Μάρτιο του 2019.

Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Περιβάλλον

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, δημιουργούν για τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ ένα άριστο περιβάλλον εκπαίδευσης.

Ποιότητα Σπουδών

Ανώτερη ποιότητα σπουδών σε 95 περιζήτητες ειδικότητες, με καθηγητές – καταξιωμένους επαγγελματίες στην αγορά εργασίας.

Βρετανική Πιστοποίηση NCFE

Όλοι οι σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την κορυφαία βρετανική πιστοποίηση NCFE, η οποία δίνει «προστιθέμενη αξία» στις σπουδές τους, ενισχύοντας το βιογραφικό τους. Το NCFE, ως ένας Παγκοσμίως Αναγνωρισμένος Βρετανικός Φορέας Πιστοποίησης Προσόντων, αναβαθμίζει το πτυχίο των αποφοίτων όλων των Τομέων Σπουδών, επιτρέποντας στον κάτοχο της πιστοποίησης να διεκδικήσει ανώτερες θέσεις στο αντικείμενό του, όχι μόνο στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Υποτροφίες

Με στόχο την ενθάρρυνση του σπουδαστικού ξεκινήματος των νέων εν καιρώ κρίσης, αλλά και την επιβράβευση της αριστείας, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ πρωτοπορεί στο θεσμό των υποτροφιών. Μάλιστα, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ ανακοινώνει ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών και επιδότησης διδάκτρων για σπουδές ΙΕΚ, αλλά και για το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2 ΑΛΦΑ επιλογή, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα!

Κέντρο Διά βίου μάθησης ΑΛΦΑ επιλογή

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, μέσω ταχύρυθμων σεμιναρίων και προγραμμάτων εξειδίκευσης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από το Κέντρο Διά βίου Μάθησης ΑΛΦΑ επιλογή.

Συνέχιση Σπουδών

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΛΦΑ εξασφαλίζουν αυτόματα προεγγραφή στο 1o Iδιωτικό Αγγλόφωνο Κολλέγιο της Ελλάδας που μετρά 41 χρόνια από την ίδρυσή του, το Mediterranean College, και αποκτούν Αναγνωρισμένο Τίτλο Σπουδών Bachelor’s. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στα νέα τμήματα Σεπτεμβρίου:

  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Αθήνας: Πατησίων 31, 210 5279500
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά: Φίλωνος 39, 210 41 20313
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Γλυφάδας: Λ. Βουλιαγμένης 57, 210 9640117
  • ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης: Βαλαωρίτου 9, 2310 552406
  • iekalfa.gr