Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας θα δώσουν ολονύχτια μάχη στη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές στη Φυλή και έφτασε στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Το μέτωπο στην Αττική

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα εκμεταλλευτούν τα μετεωρολογικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα το βράδυ, δηλαδή τη μείωση της εντάσεως των ανέμων και τα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, που ξεπερνούν το 40-45%, ώστε να αναπτύξουν πλήρως τον σχεδιασμό τους.

Όλη την νύχτα οι δασοκομάντος με όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα δουλεύουν περιμετρικά την πυρκαγιά προκειμένου κατά τη διάρκεια της νύχτας να παραμείνει στα όρια που έχει κάψει, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα να συνδράμουν προς την οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς καίει μέσα σε ένα δύσβατο σημείο, σε μία χαράδρα, κοντά στη Μονή Κλειστών, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Στο σημείο επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως της χθεσινής ημέρας επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, κι ενώ η φωτιά στην Πάρνηθα βρισκόταν σε ύφεση φούντωσαν ξανά οι φλόγες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου προς το κέντρο το Αχαρνών. Επιπλέον, η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Η φωτιά κατευθύνται προς της Αμυγδαλέζα.

Παράλληλα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών: Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου και τον παρέλαβε.

Το μέτωπο στη Βοιωτία

Ολονύχτια μάχη θα συνεχίσουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Στείρι Διστόμου Βοιωτίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων και έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.

Προληπτικά έχει σταλεί μήνυμα του 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στο Στείρι Βοιωτίας προκειμένου να κατευθυνθούν προς το Δίστομο, ενώ εστάλη ένα προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Δραματική και η κατάσταση στην Ζάλτσα όπου κι εκεί εστάλη μήνυμα 112 προς τους κατοίκους ώστε να κινηθούν προς το Κυριάκι.

«Αυτή τη στιγμή μαίνεται φωτιά με πολύ μεγάλο ανάπτυγμα. Η νύχτα είναι πολύ δύσκολη με μεγάλα μέτωπα που κινούνται απειλητικά σε Στείρι, Δίστομο, Ελικώνα» επισήμανε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός περιγράφοντας την κατάσταση

To μέτωπο στον Έβρο

Για πέμπτο 24ωρο φλέγεται ο Έβρος. Η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενώθηκε πλέον με τα μεγάλα μέτωπα της Δαδιάς, αλλά και της Ροδόπης. Η φωτιά κινείται νότια και βρίσκεται μέσα σε οικισμούς της Ροδόπης, ειδικότερα έξω από τον οικισμό της Συκορράχης, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Με μηνύματα από το 112 ειδοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα (23/8) να μετακινηθούν οι κάτοικοι των περιοχών Κοίλα, Μέλια, Κασσιτερών και Κιζάρι.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, με τις φλόγες να βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης. Το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαππών και προς το Αρσάκειο, όπου ήδη νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι κάτοικοι στην Συκορράχη, έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από την ρεματιά.

Δραματική η κατάσταση και στην τοπική κοινότητα Χαμηλού Μαρώνειας. Το μέτωπο έχει σπάσει σε δυο τμήματα. Το ένα επέστρεψε από την Αύρα στον Ν. Έβρου, ενώ το άλλο μέτωπο κατευθύνεται στις Σάππες και προς το Αρσάκειο όπου δόθηκε και εντολή οι κάτοικοι να είναι σε εγρήγορση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν η φωτιά να μην φτάσει στην Εγνατία οδό και να μην περάσει στην Μεστή, στα Πετρωτά και στην Μαρώνεια.

Στην Τ.Κ Χαμηλού έχουν συγκεντρωθεί αρκετές δυνάμεις με υδροφόρες προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Δύσκολη ωστόσο θα είναι και η σημερινή ημέρα καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.