Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη σε 14 δύσκολα πύρινα μέτωπα, ανάμεσά τους αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Φυλής, του Ασπροπύργου, της Ροδόπης, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας. Όπως έγινε γνωστό χθες από την Πυροσβεστική, κοντά στο χωριό ‘Αβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, μετά από επιτόπιο έλεγχο εντοπίστηκαν απανθρακωμένες οι σοροί 18 ανθρώπων ανάμεσα τους και 2 παιδιά.

Το μέτωπο της Αττικής

Στην Αττική μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ασπρόπυργο και Φυλή που εκδηλώθηκαν χθες (22/8) το πρωί και το μεσημέρι και έλαβαν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ειδικότερα, η φωτιά στη Φυλή εκδηλώθηκε χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στις παρυφές της Πάρνηθας κοντά στην περιοχή Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, «υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα πάνω από τη Μονή Κλειστών και κινείται αργά προς τους πρόποδες της Πάρνηθας, και ένα που έχει ανατολική κατεύθυνση προς Ντάρδιζα με κατεύθυνση προς Αχαρνές». Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα ενώ από αέρος μέχρι το τελευταίο φως της μέρας επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Χθες, από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο η οποία ξεκίνησε από διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές. Στις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επιπλέον εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

Το μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από χθες, τις πρωινές ώρες, εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.

Τα υπόλοιπα μέτωπα στην ελληνική επικράτεια μέτωπο στη Φθιώτιδα

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Παράλληλα εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.

Όπως επισήμανε σε έκτακτη ενημέρωση ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται επίσης πυρκαγιές σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην Άνω Δροσίνη στη Σαμοθράκη και στο Μίσχο Ροδόπης.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή (23/8) ημέρα καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίας κινδύνου 4) σε: Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.