Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη Ρόδο που καίει από το απόγευμα της Τρίτης, με τον κρατικό συναγερμό να βρίσκεται σε συναγερμό και να στέλνει όσες δυνάμεις διαθέτει, ακόμη και από την Κρήτη, ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος.

Συγκεκριμένα, το 112 δεν έχει σταματήσει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, ενώ ζήτησε τις εκκενώσεις των τριών χωριών Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Μάλιστα, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να εκκενωθεί και το ξενοδοχείο Έλαφος, επειδή είναι δίπλα σε δάσος και μπορεί να απειληθεί.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 και είπε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είναι δύο τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς. Αυτήν την ώρα εκκενώνονται τρεις οικισμοί, οι οικισμοί Ελαιούσα, Δημιλιά και Σάλακος καθώς και ο ορεινός όγκος του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται ξενοδοχείο».

Επίσης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, ξεκίνησαν ξανά πριν από λίγη ώρα οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στο νησί της Ρόδου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής. Όπως ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

Επιτάσσονται μηχανήματα – Βοήθεια από την Κρήτη

Σύμφωνα με την dimokratiki.gr έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέτες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο επειδή καίει σε παρθένο δάσος.

Έτσι, έχουν κλείσει δρόμοι και ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων και από την Κρήτη. Ταυτόχρονα, όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται στο νησί της επιτάσσονται για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις περιοχές Απόλλωνα – Λάερμα και Έμπωνα.

Η νύχτα ήταν δύσκολη για όλο τον κρατικό μηχανισμό και τους εθελοντές που έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη με τις φλόγες. Αθρώπινη ζωή δεν κινδυνεύει.Τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως, ξεκίνησαν ξανά να επιχειρούν και στα δύο μέτωπα. Η δουλειά που έγινε τη νύχτα, πολύ σημαντική. Είμαστε δίπλα τους.

Posted by Γιώργος Χατζημάρκος on Tuesday, July 18, 2023

Καλούνται λοιπόν, όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου και υδροφόρων να κατευθυνθούν στο δρόμο από Απόλλωνα προς Έμπωνα όπου συγκεντρώνονται και συντονίζονται όλα τα οχήματα.

Επίσης, σε άμεση ετοιμότητα τέθηκαν πέντε πλωτά σκάφη του Λιμενικού όπως επίσης και ιδιωτικά σκάφη Β-ΒΔ του νησιού, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Καιγόμαστε….. πάει ο προφήτης Ηλίας

Posted by Εθελοντικη Ομαδα Αντιμετωπισης Καταστροφων Σαλακου on Wednesday, July 19, 2023

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, κάλεσε άμεσα σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμίρου, σήμερα, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Ακολουθούν φωτογραφίες: