Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα τοποθετείται το μεταναστευτικό με αιχμή το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου, καθώς ήδη αναζητούνται οι ευθύνες αλλά και ο μηχανισμός που δεν λειτούργησε για την αποτροπή του. Και μπορεί οι κομματικές εκδηλώσεις να έχουν ανασταλεί μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους, ωστόσο τα κόμματα παίρνουν ήδη θέσεις μάχης προτάσσοντας τη δική τους οπτική για το πώς πρέπει να δρα η Ελλάδα σε αντίστοιχα περιστατικά, πού οδηγείται η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αλλά και γιατί συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτα τα δουλεμπορικά κυκλώματα.

Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύει την ανάγκη μιας «συνεκτικής ευρωπαϊκής» μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση διαμηνύει πως οι ελληνικές αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν και ό,τι τους επιβάλλουν οι κανονισμοί, υποστηρίζοντας πως το Λιμενικό της χώρας μας «δεν νομιμοποιείται να επέμβει σε ένα τέτοιο πλοίο, το οποίο δεν δέχεται σε διεθνή ύδατα την επέμβαση».

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, στον χώρο με τους διασωθέντες μετανάστες του ναυαγίου βρέθηκε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Όπως είπε οι έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν: «Γι’ αυτό είναι εδώ το Λιμενικό Σώμα, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε όποιος είναι εν ζωή και σε κάθε περίπτωση να σωθεί, ό,τι σώζεται αυτή είναι η προσπάθειά μας» και πρόσθεσε: «οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε αυτή τη διακίνηση αθώων ανθρώπων τους οποίους εκμεταλλεύονται για μερικά δολάρια κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν με ανθρώπινες ζωές να αποκομίσουν προσωπικό όφελος. Είναι μία εγκληματική δραστηριότητα από εκεί και πέρα οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση κατά την άποψή μου παρέλκει και είναι απαράδεκτη πάνω στους νεκρούς».

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και ανέβηκαν οι τόνοι όταν ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το χαρακτηριστικό ερώτημα: «Ποιοι αρνήθηκαν; Ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί». Τότε, οι αξιωματικοί του Λιμενικού τόνισαν ότι «σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» διότι, όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο. Παρόλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του».

Από την πλευρά του, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν «εμπειρογνώμονας-ανακριτής» ναυτικών δυστυχημάτων και «έτοιμος να δώσει απαντήσεις» για θέματα που δεν γνωρίζει. Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Σκέρτσος σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα. «Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ναυάγησε» η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Ματαιώθηκε οριστικά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς δεν επήλθε συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για τη διεξαγωγή του σε νέα ημερομηνία. Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, σημείωσε πως η ΝΔ πρότεινε το Σάββατο, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ την Κυριακή, ενώ η Ελληνική Λύση δεν είχε πρόβλημα με καμία ημερομηνία. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση πραγματοποίησαν χθες έκτακτη συνάντηση στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15, ωστόσο δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο και δεδομένου ότι από τη Δευτέρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων με τις κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών οδηγήθηκε σε «ναυάγιο». Η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου της Άκη Σκέρτσου εξήγησε ότι τάσσεται σταθερά υπέρ της τηλεμαχίας, ζητώντας να διεξαχθεί το Σάββατο διότι την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένη τη διακαναλική συνέντευξη. Όμως, όλοι προέβαλαν σημαντικές εκλογικές υποχρεώσεις για αύριο και έτσι επέμειναν στο να διεξαχθεί την Κυριακή (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) μάλιστα εξαπέλυσαν βέλη κατά της γαλάζιας παράταξης λέγοντας ότι εκείνη την τορπίλισε, καθώς δεν έδειξε ευελιξία.