Στις 11 το βράδυ εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Οι εννέα συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος οι συλληφθέντες αιγυπτιακής υπηκοότητας είναι από 20-40 ετών.

Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι όλοι Αιγύπτιοι. Οι διακινητές φαίνεται πως είχαν σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας έβρισκαν πελάτες, ενώ η «ταρίφα» τους ήταν μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που επιβίβαζαν στο αλιευτικό που βυθίστηκε στο σημείο της Μεσογείου με τα πιο βαθιά νερά.

Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε: «Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν το ταξίδι από Λιβύη προς την Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα ξεκινούν από Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία, δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στην Ιταλία, χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους».

Μιλώντας στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό σκάφος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται». Σύμφωνα με τον Alpha, ερευνάται ο ρόλος της μοναδικής γυναίκας που βρέθηκε νεκρή και ήταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο κατάστρωμα του πλοίου.

Το πρωί της Παρασκευής η μεταφορά των διασωθέντων στη δομή της Μαλακάσας

Το πρωί της Παρασκευής μετά τις 08.00 πρόκειται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από το δήμο λεωφορεία τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο στη δομή της Μαλακάσας.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.