Σε εννέα συλλήψεις Αιγυπτίων, που κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ. Οι συλλήψεις για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είχαν προαναγγελθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, στον ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε ερωτώμενος αν οι πληροφορίες για συλλήψεις ακόμα και σήμερα είναι ακριβείς: «Είναι ακριβείς οι πληροφορίες. Τα στελέχη του Λιμεναρχείου έχουν κάνει προανακριτική διαδικασία που έχει βγάλει αποτελέσματα, έχουμε υπόπτους και αναμένονται συλλήψεις».

Τα άτομα που συνελήφθησαν όλοι Αιγύπτιοι ανακρίνονταν ως ύποπτοι στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας. Οι διακινητές φαίνεται πως είχαν σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας έβρισκαν πελάτες, ενώ η «ταρίφα» τους ήταν μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που επιβίβαζαν στο αλιευτικό που βυθίστηκε στο σημείο της Μεσογείου με τα πιο βαθιά νερά.

Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε: «Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν το ταξίδι από Λιβύη προς την Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα ξεκινούν από Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία, δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στην Ιταλία, χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους».

Μιλώντας στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό σκάφος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται». Σύμφωνα με τον Alpha, ερευνάται ο ρόλος της μοναδικής γυναίκας που βρέθηκε νεκρή και ήταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο κατάστρωμα του πλοίου.

«Σχονιά στο αλιευτικό έριξε το παραπλέον πλοίο για να τους δώσει εφόδια»

Σχετικά με φήμες που θέλουν πλοίο του ελληνικού Λιμενικού να έχει πλαγιοδέσει στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, σημείωσε: «Από την πρώτη μέρα αναφέρουμε αναλυτικά με χρόνους τι έχει συμβεί. Το παράκτιο περιπολικό πλησίασε αρκετές φορές το πλωτό, όπως φαίνεται και στην τελευταία φωτογραφία με σκοπό να τους πείσει για τη συνδρομή μας. Δεν έγινε ποτέ καμία πλαγιοδέτηση. Σχοινιά έριξε το φορτηγό το παραπλέον για να τους δώσει τροφοεφόδια, ελληνικής σημαίας».

Ο Νίκος Αλεξίου ανέφερε σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων, πως οι μαρτυρίες δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα καθώς οι αναφερόμενοι αριθμοί απέχουν αρκετά. «Δυστυχώς από τις μαρτυρίες το νούμερο είναι πολύ ετερόκλητο από 400 έως 700 έχουν δηλώσει και το εύρος είναι τεράστιο». Ερωτώμενος, μέχρι πότε θα συνεχιστεί η έρευνα σημείωσε «Συνεχίσουμε τις έρευνες, δεν έχουμε μπει σ’ αυτή τη συζήτηση».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταξύ των διασωθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μεταξύ των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο της Πύλου υπάρχουν και 6-8 ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι θα μεταφερθούν μαζί με τους υπόλοιπους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Εκεί θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες δομές για ανηλίκους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πρόκειται για ανήλικους άνω των 16 ετών.