Τους διακινητές, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους διασωθέντες, ψάχνουν οι Αρχές μετά από μαρτυρίες όσων κατάφεραν και σώθηκαν από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Ήδη σύμφωνα με την ΕΡΤ, οκτώ άτομα, όλοι Αιγύπτιοι ανακρίνονται ως ύποπτοι στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας. Οι διακινητές φαίνεται πως είχαν σελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας έβρισκαν πελάτες, ενώ η «ταρίφα» τους ήταν μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που επιβίβαζαν στο αλιευτικό που βυθίστηκε στο σημείο της Μεσογείου με τα πιο βαθιά νερά.

Μιλώντας στο ρ/σ Παραπολιτικά, ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε: «Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα αυτών των ανθρώπων που αγόρασαν αυτό το πλοίο και έβαλαν 750 ψυχές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ξεκινήσουν το ταξίδι από Λιβύη προς την Ιταλία. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα ξεκινούν από Λιβύη με κατεύθυνση την Ιταλία, δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στην Ιταλία, χιλιάδες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους».

Μιλώντας στο OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό σκάφος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Σύμφωνα με τον Alpha, ερευνάται ο ρόλος της μοναδικής γυναίκας που βρέθηκε νεκρή και ήταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο κατάστρωμα του πλοίου.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων αν και όσο οι ώρες περνούν οι όποιες ελπίδες εξανεμίζονται. Από τα ξημερώματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο συγγενείς των αγνοουμένων.

Από το πολύνεκρο ναυάγιο έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί. Ο αριθμός των αγνοούμενων παραμένει άγνωστος, σύμφωνα όμως με τις μέχρι στγμής μαρτυρίες οι επιβαίνοντες ήταν περί τα 750 άτομα.

Οι σοροί που έχουν περισυλλεγεί, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Σχιστό για νεκροτομή και ταυτοποίηση, ενώ οι επιζώντες θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.