Έντονα φαινόμενα αναμένονται σήμερα σε περιοχές της χώρας μας, ενώ νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Ειδικότερα, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τρίτη (24-01-23)

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στην κεντρική Μακεδονία έως το μεσημέρι και

β. στη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά) και στις Σποράδες έως το βράδυ.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Β. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά καθώς και στα βόρεια ημιορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Μία απέραντη λίμνη η Αριδαία

Στο μεταξύ, κύμα κακοκαιρίας, με έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, έπληξε από το πρωί της Δευτέρας τον δήμο Αλμωπίας στην Πέλλα και ο δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Αριδαία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα και υπόγεια στην κεντρική πλατεία της Αριδαίας, στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια, ενώ η κυκλοφορία διεκόπη σε αρκετά σημεία στον δήμο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 83 κλήσεις για άντληση υδάτων και έκανε σχετικές ενέργειες σε 22 περιπτώσεις. Μετά από 2 ώρες βροχής διεκόπη και η κυκλοφορία, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Ο δήμος θα προχωρήσει σήμερα σε καταγραφή για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά.

Στην Ηγουμενίτσα, που επλήγη επίσης από την κακοκαιρία, ένας πυροσβέστης βγήκε από το πυροσβεστικό όχημα και σήκωσε στα χέρια έναν εγκλωβισμένο οδηγό για να τον σώσει.

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται κακοκαιρία με πυκνά χιόνια – Προσοχή και στην Αττική για δυνατές καταιγίδες

Η μεγάλη αλλαγή του καιρού, όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο της ΕΡΤ 3, θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη (26/1) θα υπάρξει σημαντική επιδείνωση καθώς χιόνια θα πέσουν σε χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα (300 μέτρα), ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα δουν τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Στα δυτικά, κεντρικά και νότια θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν και στην Αττική και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Την ίδια στιγμή, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας λόγω των ψυχρών βοριάδων, ενώ στα νότια θα πνέουν θυελλώδης νοτιάδες που θα φτάνουν και τα 7 Μποφόρ.

Την Παρασκευή (27/1) θα συνεχίσει ο άστατος καιρός στα κεντρικά και τα βόρεια, ωστόσο πολύ νερό θα πέσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Μέτριας έντασης φαινόμενα το Σάββατο (28/1) στα δυτικά και τα νότια.

Πάντως, ο Σάκης Αρναούτογλου, σημείωσε πως ορισμένα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει ψυχρή κατεβασιά προς την περιοχή μας και την επόμενη εβδομάδα.