Σημαντικά μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών που σε μια κρίσιμη στιγμή μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια παρείχαν στα δεκάδες παιδιά της δομής φιλοξενίας της «Κιβωτού του Κόσμου» παραρτήματος Πειραιά, τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας «Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Ε.Ο.Α.».

Τα μαθήματα έγιναν στον κατασκηνωτικό χώρο της Ραφήνας και οι λιλιπούτιοι φιλοξενούμενοι των εγκαταστάσεων έμαθαν μεταξύ άλλων τί κάνουμε σε περίπτωση πνιγμονής, πως αντιμετωπίζουμε μια λιποθυμία ή έναν τραυματισμό, πώς σταματάμε την αιμορραγία και τη ρινορραγία, ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σε μια επιληπτική κρίση, σε ένα έγκαυμα ή σε ένα διάστρεμμα καθώς επίσης και ποιον ειδοποιούμε σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος, όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρησιμότητα του Ευρωπαϊκού Αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης «112».  

Ακολούθως ο επιπυραγός κ. Σωτήρης Κακλέας, μετά από έγκριση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου για την παρουσία του εκεί, συζήτησε και ανέλυσε διεξοδικά, πληροφορίες αναφορικά με το τί κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος αλλά και γενικότερα σε χώρους που μπορεί να ξεσπάσει φωτιά. Τι να προσέχουν για να μη αρχίσει μια πυρκαγιά να επεκτείνεται, θέματα προφύλαξης, καθαρισμό χώρου και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν το αντικείμενο της πρόληψης και ασφάλειας.

Το ενδιαφέρον τόσο των παιδιών όσο και των στελεχών του κατασκηνωτικού Κέντρο ήταν ιδιαίτερα έντονο που αποδείχτηκε με το πλήθος των ερωτήσεων και αποριών που κλήθηκαν να απαντήσουν η πρόεδρος της Ειδικής Ομάδας Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Ευαγγελία Γκόβα, ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Παναγιώτης Χατζημαλλής και άλλα έμπειρα μέλη που έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες αντίστοιχα σεμινάρια ανά την Ελλάδα.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαχρονικού κοινωνικού έργου αλλά και των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας,  που επιτελείται  τόσο από την Ε.Ο.Α. όσο και από το  Πυροσβεστικό Σώμα. Η εν λόγω δράση εντάσσεται στους 17 Στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και ειδικότερα στον  Στόχος 3 (για Καλή Υγεία και Ευημερία), Στόχος 4 (για Ποιοτική Εκπαίδευση), Στόχο 13 (Δράση για το κλίμα) και Στόχο 15 (Ζωή στη Στεριά).