Ήταν 15 Αυγούστου του 2019. Ο Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδερφό του έφτασαν από τις ακτές της Τουρκίας στη Λέσβο μέσα σε μία βάρκα με άλλους πρόσφυγες. Σχεδόν τρία χρόνια μετά ο 19χρονος αρίστευσε στις Πανελλήνιες και ετοιμάζεται για τις σπουδές του.

Ο Κουρός θυμάται το βράδυ του ταξιδιού του για τη χώρα μας έντονα. Όπως λέει στο Newsbeast «είχε μία τρομακτική ησυχία» ενώ παράλληλα περιγράφει τις δύσκολες ημέρες που πέρασε στη γειτονική Τουρκία όπου ήρθε αντιμέτωπος με άσχημες συμπεριφορές.

«Από το βράδυ που ήρθαμε στην Ελλάδα θυμάμαι την ησυχία. Ήταν από τις λίγες φορές που η ησυχία μου φάνηκε τρομακτική. Θυμάμαι το φεγγάρι, τη θάλασσα και τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων που ήταν μαζί μας στη βάρκα αλλά και τους λιμενικούς που μας βρήκαν» επισημαίνει ο 19χρονος που συγκέντρωσε μέσο όρο στις Πανελλήνιες 18.25 γράφοντας 20 στα Μαθηματικά, 20 στη Φυσική, 19,5 Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Το ταξίδι του με τελικό προορισμό τη Λέσβο όπου και μένει από το 2019 εξηγεί πως είχε δυσκολίες ειδικά τις περίπου 50 ημέρες που παρέμεινε μαζί με τους δικούς στην Τουρκία.

Κούρο Ιρανός πρόσφυγας πανελλήνιες

«Οι Τούρκοι δεν μας φέρθηκαν καλά»

«Πέρασα πολλά άσχημα πράγματα. Οι Τούρκοι δεν μας φέρθηκαν καλά, είχαν κακή συμπεριφορά, συνεχώς μας φώναζαν. Θυμάμαι μία φορά ήθελα να πάρω λίγο νερό να πιω και ένας αστυνομικός μου φώναξε τόσο δυνατά που τρόμαξα και έφυγα. Ήταν λάθος αυτό που έκανε» τονίζει ο 19χρονος μαθητής που αρίστευσε στις Πανελλήνιες και κατάφερε να μάθει ελληνικά από το μηδέν μέσα σε λιγότερο από τρία έτη.

«Οι Έλληνες δεν είχαν ποτέ συμπεριφορά σαν των Τούρκων. Δεν μας συμπεριφέρθηκαν ποτέ όπως οι Τούρκοι. Από τότε που ήρθα στην Ελλάδα μου έχουν φερθεί πολύ καλά όλοι» συμπληρώνει το αγόρι που έφυγε από το Ιράν με την οικογένειά του καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς.

«Δεν ξέρω εάν έχω πρώτη πατρίδα. Δεν μπορώ να γυρίσω ποτέ στο Ιράν»

Την Ελλάδα ο Κουρός όπως μας λέει την αγάπησε αμέσως όπως και αυτή εκείνον.

«Δεν ξέρω εάν έχω πρώτη πατρίδα. Δεν μπορώ να γυρίσω ποτέ πίσω στο Ιράν. Στην Ελλάδα έχω βολευτεί, έχω μάθει τη γλώσσα, έχω φίλους, έχω ανθρώπους που με στηρίζουν. Το σπίτι του ανθρώπου αναλόγως των συνθηκών μπορεί να αλλάξει. Το σπίτι του καθενός είναι οι άνθρωποι που έχει δίπλα του» σημειώνει ο 19χρονος πρόσφυγας.

«Όταν έμαθα τους βαθμούς ένιωσα απελευθέρωση»

Περιγράφοντας τα συναισθήματά του την ώρα που έμαθε τους βαθμούς ο Κουρός εξηγεί πως ένιωσε απελευθέρωση ενώ δηλώνει πραγματικά χαρούμενος.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω πως ένιωσα χτες το πρωί όταν έμαθα τους βαθμούς. Για εμένα ήταν μία απελευθέρωση, ήθελα όντως να γίνει. Δεν περίμενα να γράψω τόσο καλά. Θεωρούσα πως θα έπιανα ένα 17 με 18» αναφέρει στο Newsbeast.

«Ήθελα αρχικά να πάω στη Θεσσαλονίκη αλλά χτες το βράδυ πολλοί με τους οποίους συνομίλησα μου είπαν πως με τον βαθμό μου μπορώ να περάσω και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οπότε σκέφτομαι το ενδεχόμενο να έρθω στην Αθήνα. Αφού ολοκληρώσω τις σπουδές μου θα ήθελα πολύ να κάνω μεταπτυχιακό και να βρω δουλειά» επισημαίνει.

«Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, εάν μπορέσω. Δεν έχω λόγο να φύγω. Εάν πάω σε ξένη χώρα θα πρέπει να μάθω μία άλλη γλώσσα, να κάνω ξανά φίλους να ξαναβρώ το μέρος που θα βολευτώ» προσθέτει.

«Όταν σήκωσα το τηλέφωνο και ήταν ο πρωθυπουργός δεν το πίστευα»

Εστιάζοντας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό ο Κουρός τονίζει πως όταν σήκωσε το τηλέφωνο δεν το πίστευε πως ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν σήκωσα το τηλέφωνο δεν το πίστευα. Ήμουν σε φάση ”ώπα τι γίνεται όντως είναι ο πρωθυπουργός;”. Μου είπε πως θα ήθελε να με δει από κοντά την επόμενη εβδομάδα» λέει.

«Όλοι χάρηκαν πολλοί με τα αποτελέσματα των πανελληνίων, οι γονείς μου, ο αδερφός μου και οι φίλοι μου. Δεν έδινα μόνο εγώ αγώνα έδιναν και αυτοί τον δικό τους. Πολλοί μάλιστα από τους φίλους μου έγραψαν καλύτερα από εμένα και αξίζουν συγχαρητήρια. Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι» αναφέρει κλείνοντας.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Κουρός Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί