Η κακοκαιρία Genesis που είναι σε εξέλιξη έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, καθώς τα ακραία φαινόμενα πλήττουν πολλές περιοχές και ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε σχεδόν 19 ώρες έπεσαν περισσότεροι από 27.000 κεραυνοί.

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής καταγράφηκαν πάνω από 27.000 κεραυνοί, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά Άρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

Σημειώνεται, ότι η κακοκαιρία ήδη δείχνει τα «δόντια» της σε αρκετές περιοχές, όπως Αμφιλοχία και Εύβοια, με την Πυροσβεστική να έχει δεχτεί συνολικά 112 κλήσεις σε λιγότερο από 24 ώρες.