Η κακοκαιρία Genesis έχει σημάνει συναγερμό με μηνύματα από το 112 να έχουν σταλεί ήδη στους πολίτες και ο Σάκης Αρναούτογλου ανέλυσε ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα.

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, λοιπόν, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και στη συνέχεια θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες, χαλάζι και δυνατοί άνεμοι θα έχουν οι περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, όλη η βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα βόρεια της Πελοποννήσου.

Στην Αττική, το πρωί, οι συννεφιές θα είναι έντονες στα βόρεια και στα δυτικά, όπου το μεσημέρι αναμένεται να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες. Όσο για τα βράδυ, ενδέχεται να χτυπήσουν ξανά τα φαινόμενα, αλλά σε περισσότερες περιοχές ακόμη και μέσα στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, από σήμερα ο καιρός θα χαλάσει και ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής καθώς αναμένεται να πέσει πολύ νερό και τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Δείτε την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Συναγερμός για την κακοκαιρία Genesis

Έκτακτη ενημέρωση υπήρξε για την κακοκαιρία Genesis από την Πολιτική Προστασία, με τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Παπαγεωργίου, να αναφέρει: Με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα Πέμπτη 9 Ιουνίου, έως και τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή, φαίνεται να είναι σημαντική και να επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Ελλαδικού χώρου.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Για όλα αυτά, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:

  • Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  • Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!
  • Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.