Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη για ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, σε έναν 61χρονο με καταγωγή από το Μαρόκο.

Σύμφωνα με το Mega ο άνδρας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ως ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων και εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ίδιου ρεπορτάζ ο άνδρας ήρθε στην Θεσσαλονίκη με πτήση από την Κωνσταντινούπολη, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και ο ΕΟΔΥ.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ευλογιά των πιθήκων

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία ωστόσο έχει δημιουργήσει ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος έδωσε ορισμένες πληροφορίες για τον ιό, ενώ περιέγραψε και τα συμπτώματα.

Συγκεκριμένα η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί: πυρετό, πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες, και τελικά «ευλογιά» – αυτές τις επώδυνες, γεμάτες με υγρό φουσκάλες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες.

Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

Α. περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

Β. εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.