Να αποδοθεί δικαιοσύνη «για τον άδικο, βίαιο και αναίτιο χαμό του μέλους, συναδέλφου μας και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ατόμων που ζουν με HIV» απαιτεί η Θετική ΦωνήΣύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, ενόψει της εισαγγελικής πρότασης αύριο, Τετάρτη (13/4), στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ παράλληλα εκφράζει την «αμέριστη συμπαράστασή της στην οικογένεια και τα οικεία πρόσωπα» του εκλιπόντος.

«Όσα αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας εκείνη τη μέρα αλλά και το επόμενο διάστημα – η συνέργεια πολλών ατόμων από διαφορετικές θέσεις εξουσίας, η αδράνεια των παρευρισκομένων, μαζί με τις πολλαπλές “δολοφονίες χαρακτήρα” που ακολούθησαν – δε μας ξαφνιάζουν: δουλεύοντας με ευάλωτους πληθυσμούς στο κέντρο της πόλης γνωρίζουμε καλά την ανθρωπογεωγραφία, τους κώδικες και τις δυναμικές εξαθλίωσης που καθιστούν κατ’ ουσίαν κάποιες ζωές λιγότερο σημαντικές από άλλες.

Θρηνούμε την απώλεια του όχι μόνο ως εξίσου σημαντική με οποιουδήποτε άλλου συμπολίτη μας, αλλά οφείλουμε, ακόμη, να αποδώσουμε τιμές για την υπερβατική ζωή του, για τη δυνατή και ασυμβίβαστη φωνή του, για όσα πρέσβευε και όσα ήταν. Ο τρόπος που έζησε ο Ζακ είναι μία πολιτική αντίστασης σε όλα όσα μας σκοτώνουν – σε όλα όσα τραγικά τον σκότωσαν. Θρηνούμε τους πολλαπλούς θανάτους του Ζακ Κωστόπουλου και δεσμευόμαστε πως δε θα ξεχάσουμε ποτέ τα όσα συνεισέφερε.

Η ανάμνηση του Ζακ μας δίνει δύναμη – και η άγρια δολοφονία του μας γεμίζει με αίσθημα καθήκοντος να συνεχίσουμε», τονίζει η οργάνωση στη σχετική ανακοίνωσή της.

«Ενόψει της εισαγγελικής πρότασης την Τετάρτη 13/4/2022» προστίθεται, «η Θετική Φωνή θα βρεθεί έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών (9πμ, Δέγλερη 4), ενώνοντας τις δυνάμεις μας με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου».

Συγκέντρωση για τον Ζακ Κωστόπουλο

«Κύριο χαρακτηριστικό της δίκης η προσπάθεια να σπιλωθεί ο νεκρός»

Εν αναμονή της εισαγγελικής πρότασης το προσεχές 24ωρο, για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της δίκης αλλά και συνολικά για την υπόθεση τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

Η κα Άννυ Παπαρούσου δήλωσε: «Η μέχρι στιγμής εξέλιξη της δίκης για την άγρια δολοφονία του Ζαχαρία Κωστόπουλου καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες των κατηγορουμένων και της υπεράσπισής τους να αντιστρέψουν και να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, δε μπορούν να πλήξουν την αλήθεια για την κτηνώδη και αναίτια βία που δέχθηκε ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Το κύριο χαρακτηριστικό της δίκης ήταν η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους κατηγορούμενους και την υπεράσπισή τους να σπιλωθεί ο νεκρός, καθώς και να τρομοκρατηθούν και να συκοφαντηθούν οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ της αλήθειας. Παράλληλα, επιχειρήθηκε μία επιστημονικοφανής ιατρικοποίηση με σκοπό να αποδοθεί στο Ζαχαρία Κωστόπουλο υποκείμενο νόσημα που για κακή τύχη εξελίχθηκε εκείνη ακριβώς την ημέρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι θα πέθαινε ούτως ή άλλως και χωρίς να μεσολαβήσουν οι δικές τους πράξεις βίας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για την ανάπτυξη μίας παραδοξολογίας.

Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί σε νομικό επίπεδο ο νομικός χαρακτηρισμός των πράξεών τους και να μεταβληθεί η κατηγορία που αποδίδεται στους κατηγορούμενους, από θανατηφόρο σωματική βλάβη σε ανθρωποκτονία. Το δίκαιο αυτό αίτημα της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου έχει τεθεί από την αρχή της ποινικής διαδικασίας και προβλήθηκε εκ νέου στην αρχή της δίκης από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας. Επισημαίνουμε δε, ότι σε πολλές, ήσσονος σημασίας υποθέσεις, έχει τεθεί από τις δικαστικές αρχές η κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν τα ακλόνητα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτή τη δικογραφία, στην οποία έχουμε μάλιστα τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη, λόγω του πρωτογενούς οπτικού υλικού που έχει καταγράψει το χρονικό της βίας.

Σε αναμονή της εισαγγελικής πρότασης στις 13 Απριλίου, προσδοκούμε τη δικαίωση του νεκρού Ζαχαρία Κωστόπουλου, της οικογένειάς του κι ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που περιμένει να δει πως θα ανταποκριθεί το δικαστικό σύστημα στο επιτακτικό αίτημα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης στην υπόθεση του φρικτού λιντσαρίσματος του Ζαχαρία Κωστόπουλου».

Η Κλειώ Παπαπαντολέων, από την πλευρά της, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η διάσταση της αστυνομικής βίας στην υπόθεση αυτή, η οποία δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη σε ένα συντεταγμένο κράτος δικαίου. Κανείς δεν εξαιρείται από τον νόμο, και αυτό -πρέπει να- ισχύει πρωτίστως για τα αστυνομικά όργανα. Ο τρόπος σύλληψης και χειροπέδησης ενός εμφανώς αβοήθητου, αδύναμου και ημιθανούς προσώπου δεν μπορεί να γίνεται με τόσο άσκοπη και υπέρμετρη βία, όπως αυτή που όλοι είδαμε. Η χώρα μας έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου για την πλημμελή έρευνα και ατιμωρησία των αστυνομικών οργάνων τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε ποινικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων επεσήμανε, ξανά, πολύ πρόσφατα σε έκθεσή της, το δομικό και διαχρονικό πρόβλημα της ελλιπούς διερεύνησης και της ατιμωρησίας των αστυνομικών οργάνων στην Ελλάδα. Το να μείνουν ατιμώρητοι οι αστυνομικοί σε μια τόσο εμβληματική υπόθεση, θα είναι ένα σήμα από την πλευράς του δικαστικού μηχανισμού ότι κάποιοι μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα και να είναι υπεράνω του νόμου».

Για τον Ζακ. Πάμε μαζί! Η Θετική Φωνή θα βρεθεί την Τετάρτη, 13/4/2022, και ώρα 9πμ έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών…

Posted by Θετική Φωνή (Positive Voice) on Tuesday, April 12, 2022