Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, που μαίνεται σήμερα για 35η ημέρα, πραγματοποιείται σήμερα η πολυσυζητημένη «συναυλία ειρήνης» στα Προπύλαια στις 20:00 το απόγευμα. Ενώ το κλίμα είχε πάρει ήδη φωτιά από τη συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου σε προηγούμενη αντιπολεμική συναυλία η οποία «δεν καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή», η νέα συναυλία, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, άμα τη εμφανίσει της.

Αυτό συνέβη επειδή στην αρχική αφίσα της εκδήλωσης δεν γινόταν καμία αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, και κυρίως τα αναμεμειγμένα χρώματα των δύο χωρών, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, θεωρώντας έτσι ότι οι διοργανωτές -αλλά και οι συμμετέχοντες- κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη χώρα που αμύνεται για τα εδάφη της και εκείνη που θέλει να τα κατακτήσει.

Στην αφίσα της συναυλίας ήταν αρχικά γραμμένο το σύνθημα «Ειρήνη είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση» ενώ αργότερα προστέθηκε «Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».

Οι διοργανωτές απάντωντας στο σχόλιο του Γρηγόρη Ψαριανού, εξήγησανμέσα από την ιστοσελίδα τους ότι «H Αλληλεγγύη για Όλους διοργανώνει την Τρίτη 29 Μαρτίου συναυλία Ειρήνης, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να προστατευθούν οι άμαχοι και οι πρόσφυγες πολέμου για να αποχωρήσει ο στρατός του Πούτιν από την Ουκρανία. H αυτονόητη αυτή αντιπολεμική παρέμβαση με την καθοριστική συμβολή γνωστών ανθρώπων της τέχνης αντιμετωπίζεται από συγκεκριμένους κύκλους με απύθμενη θρασύτητα και πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗH Αλληλεγγύη για Όλους διοργανώνει την Τρίτη 29 Μαρτίου συναυλία Ειρήνης, για να σταματήσει ο πόλεμος στην…

Posted by Αλληλεγγύη για Όλους on Thursday, March 24, 2022

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι και ο Γιώργος Νταλάρας. Ο καλλιτέχνης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook θέλησε να αναφερθεί στην τραγωδία του πολέμου τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι η δουλειά μου να κάνω πολιτική, […] τάσσομαιι στο πλευρό των αμάχων και των ανώνυμων θυμάτων».

Είναι τόσο σκληρά κι απάνθρωπα αυτά που γίνονται γύρω μας για να σκεφτόμαστε οπαδικά.Εγώ, λοιπόν, είμαι με τους…

Posted by Γιώργος Νταλάρας on Wednesday, March 23, 2022

Στο ερώτημα «Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η συναυλία “για την ειρήνη;”» επιχείρησε να απαντήσει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη, Στάθης Καλύβας μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η συναυλία “για την ειρήνη”; Επειδή είμαστε εναντίον της ειρήνης; Ποιός όμως είναι υπέρ του πολέμου; Ισως μας ενοχλεί γιατί γίνεται με τρόπο που δεν κατονομάζει θύτες και θύματα, ουσιαστικά εξισώνοντας τους; Μήπως όμως οι καλλιτέχνες μας είναι ευαίσθητοι άνθρωποι που δεν θέλουν να ανακατευτούν με σύνθετα γεωπολιτικά προβλήματα. Μήπως αυτά είναι για τους “ειδικούς” και όχι για τους καλλιτέχνες;» διερωτάται.

🎵 Που' ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια 🎵Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η συναυλία "για την ειρήνη"; Επειδή είμαστε εναντίον της…

Posted by Stathis Kalyvas on Wednesday, March 23, 2022

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γρηγόρης Ψαριανός αποκάλεσε «φασισταριά» τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στη συναυλία για την ειρήνη. «Ο μετακλητός Γρηγόρης Ψαριανός δίνει τα διαπιστευτήρια του – για άλλη μια φορά – ότι αξίζει τον μισθό του. Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης τις χυδαιότητες του μετακλητού του;», σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε με καυστικό τρόπο τη «συναυλία της ειρήνης», με έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στη Βίρνα και τον Γιάγκο Δράκο από τη «Λάμψη», στον οποίο η λέξη «ειρήνη» επαναλαμβάνεται… αρκετές φορές.

-Οι καλλιτέχνες θα κάνουν συναυλία για την ειρήνη, Γιάγκο. -Την ειρήνη, Βίρνα; Μίλα καθαρά. Είπες για την ειρήνη;-Για…

Posted by Petros Tatsopoulos on Tuesday, March 22, 2022

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία ειρήνης: Μάριος Αθανασίου, Πάνος Βλάχος, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Δρακόπουλος, Εισβολέας, Πέγκυ Ζήνα, Θανάσιμος, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Καλδάρας, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Κώστας Λειβαδάς, Μίλτος Λογιάδης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Πάνος Παπαϊωάννου, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Πλατύραχος, Μαριάννα Τουμασάτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Νεφέλη Φασούλη, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank.