Για αιώνες, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Ωστόσο, το μέλι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να γλυκάνει το τσάι σας ή να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μπορεί, επίσης, να κάνει θαύματα στο δέρμα σας βελτιώνοντας τη συνολική υφή και την ποιότητά του. Σύμφωνα με δερματολόγους που μίλησαν στο Byrdie, το μέλι μπορεί να μαλακώσει, να φωτίσει, να καθαρίσει και ακόμη και να θεραπεύσει το δέρμα σας.

Μέλι

Μέλι: Η απροσδόκητη επίδραση που έχει στο δέρμα σας

«Το κυριότερο από τα οφέλη είναι η αντιμικροβιακή δράση πολλών ποικιλιών μελιού, καθώς σκοτώνει τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα», εξηγεί στο Byrdie ο Δρ. Kenneth Howe της Wexler Dermatology. «Αυτή η επίδραση, πιθανώς, εξηγεί πώς το μέλι άρχισε να χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως παράγοντας επούλωσης πληγών σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς».

Το μέλι είναι, επίσης, ένα φυσικό υγραντικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην άντληση υγρασίας στο δέρμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με ξηρό δέρμα που χρειάζονται ώθηση ενυδάτωσης. Επιπλέον, το ωμό μέλι είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως φυσικά αντιοξειδωτικά για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, αναφέρει το Byrdie.

Μέλι

Τα οφέλη του μελιού για το δέρμα

Εκτός από το ότι το μέλι είναι κάτι σαν μια αποτελεσματική ενυδατική κρέμα, συνδέεται, επίσης, με πολλά άλλα πιθανά οφέλη για το δέρμα. Για παράδειγμα, το μέλι μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση τραυμάτων και τη μείωση των ουλών, ενώ μία από τις καλύτερες ιδιότητες του μελιού είναι η ικανότητά του να σκοτώνει τα βακτήρια και να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των ιστών, η οποία μπορεί να μειώσει και να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση ουλών καθώς μια πληγή επουλώνεται.

Μέλι

Επιπλέον, η χρήση του μελιού ως τοπική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακμής. Δεδομένου ότι το μέλι μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και στη μείωση τυχόν ακμής που προκαλείται από υπερανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά μπορεί, επίσης, να μειώσει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή που συνήθως σχετίζεται με την ακμή και τα εξανθήματα.

Επιπλέον, το μέλι μπορεί ακόμη και να φωτίσει το δέρμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της αναγέννησης των κυττάρων, κάνοντας απολέπιση και αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το πρόσωπό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο φωτεινό, δίνοντάς του ένα φυσικό λαμπερό αποτέλεσμα.