Δεκάδες εύζωνες στέκουν ακίνητοι επί της οδού Ερατοσθένους στο Παγκράτι, μπροστά από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία του Κάρολου Παπούλια, του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής (26/12), σε ηλικία 92 ετών.

Πρόκειται για ένα τιμητικό άγημα καθώς οι Έλληνες λένε το τελευταίο αντίο στον Κάρολο Παπούλια.

Όση ώρα τελείται η εξόδιος ακολουθία στέκουν ακίνητοι μπροστά από την εκκλησία, ενώ νωρίτερα το άγημα επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους δεκάδες πολιτικούς που βρέθηκαν στον ιερό ναό για να αποχαιρετήσουν τον Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται πως οι εύζωνες, ως ακοίμητοι φρουροί, αποτίνουν φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όλο το εικοσιτετράωρο, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, φρουρούν δε τιμητικά το Προεδρικό Μέγαρο και την πύλη του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς. Επιπλέον, αποδίδουν τιμές στην Α.Ε. τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αρχηγούς ξένων κρατών, καθώς και σε πρέσβεις ξένων χωρών κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων τους στον/στην Πρόεδρο.

Μέρος των καθηκόντων της Προεδρικής Φρουράς αποτελεί επίσης η έπαρση και η υποστολή της ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, καθώς και η συμμετοχή τμημάτων Ευζώνων στον εορτασμό εθνικών επετείων και σε άλλες πανηγυρικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Κάθε Κυριακή, στις 11:00 π.μ., άγημα Ευζώνων παρελαύνει από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου πραγματοποιείται η επίσημη τελετή αλλαγής φρουράς.