Ανοιχτό για το κοινό είναι και πάλι το Δικταίον Άντρον στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Τη θετική εξέλιξη έκανε γνωστή ο Δήμος Οροπεδίου μετά από έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως το προσωρινό μέτρο αναστολής λειτουργίας είχε αποφασιστεί λόγω του μεγάλου σεισμού στην γειτονική περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, προέβη σε επανεκτίμηση της κατάστασης και θεώρησε ότι είναι απολύτως δυνατή η επαναλειτουργία του Δικταίου Άντρου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης μίλησε από την πλευρά του για μία «πολύ καλή είδηση» την οποία ανέμεναν στην περιοχή, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Για το θέμα αυτό είχε γίνει και σχετική συνάντηση.

«Ευχαριστούμε την υπουργό που από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για το όλο θέμα. Ήταν άδικο για την τουριστική και αγροτική οικονομία να παραμένει κλειστό το σπήλαιο, το οποίο δεν παρουσίασε καμία απολύτως ζημιά από τον σεισμό. Το Δικταίο Άντρο είναι πλέον ανοικτό προς όφελος των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών της περιοχής, που τους καλούμε ξανά να το επισκεφτούν φυσικά με ασφάλεια και να απολαύσουν την φιλοξενία μας», ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Στεφανάκης.