Εκφράζοντας κατά πλειοψηφία την αντίθεση του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,διεκόπη τα μεσάνυχτα, με πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετά από μακρά συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων φορέων και οργανισμών και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος,

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος «η παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρη» και υπέδειξε μεταξύ των τρόπων αντίδρασης, στον οποίο – όπως είπε – και άλλοι δήμοι φαίνεται να προσανατολίζονται, την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παρέπεμψε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Σημείωσε δε πως για να βγει η χώρα από την κρίση απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Στην αρχική τοποθέτηση του ο δήμαρχος είχε συστήσει «ψυχραιμία» και είχε πει ότι δεν προτίθεται να προτείνει διακοπή της συνεδρίασης, όπως έγινε στην Αθήνα, αν και είχε χαρακτηρίσει πολύ σοβαρό το θέμα.

Για «δέσμευση» των χρημάτων των δήμων, με πιθανές επιπτώσεις στον προγραμματισμό τους έκαναν λόγο εκπρόσωποι της παράταξης «Εντάξει». Ο επικεφαλής της Σταύρος Καλαφάτης, ζήτησε από το δήμο να επιδείξει έμπρακτα τη διαφωνία του. «Κανένας δεν είναι αντίθετος στο να βάλουμε πλάτη για την Ελλάδα, αλλά να δείξουμε από την άλλη ξεκάθαρα ότι και το αυτοδιοικητικό κίνημα δεν είναι αλά καρτ» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Την αλλαγή στάσης του δημάρχου επεσήμανε η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και η επικεφαλής της Ρία Καλφακάκου που διαφώνησε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής υποστήριξε ότι «ότι ανά πάσα στιγμή τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των φορέων και των οργανισμών για τις ανάγκες τους», αφού όπως συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Σαμανίδης «δεν φαίνεται να προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου κάποιο πρόβλημα στον προγραμματισμό των δήμων».

Τη σαφή καταδίκη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου από το δημοτικό συμβούλιο ζήτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου με δήλωσή του.

«Πρόκειται για θεσμικά και πολιτικά ακατανόητη και απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης την οποία καταδικάζουμε ως μη νόμιμη και αντισυνταγματική (παραβιάζει ευθέως τη Συνταγματική αρχή της Διοικητικής και Οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων)» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου ενώ όπως προσέθεσε «επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργειά μας που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και των δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας».