«Έχουμε να κάνουμε με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας» λέει στο Newsbeast ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος και μας δίνει την «ταυτότητα» αυτής της κακοκαιρίας που ξεκινάει από σήμερα (6/12/2021). Όπως μας λέει ο ίδιος: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συνέχεια του προηγούμενου, παρατεταμένου κύματος αφού αυτή τη φορά υπήρξε μια μεγαλύτερη διακοπή. Παρόλα αυτά, το νέο κύμα θα πλήξει για άλλη μια φορά τις ίδιες περιοχές. Χρειάζεται προσοχή γιατί θα έχει αρκετή βροχή όλη αυτή την εβδομάδα με αρκετούς νοτιάδες και μεγάλα ύψη βροχής συνολικά. Η επιβαρυμένη Δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει προβλήματα».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο κινείται από την Ιταλία προς το Ανατολικό Αιγαίο, θα προκαλέσει έντονη κακοκαιρία στο σύνολο της χώρας το διήμερο Δευτέρα 06/12 -Τρίτη 07/12 και το πρώτο μισό της Τετάρτης 08/12. Την Τετάρτη, τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού

Την πρόγνωσή του για τον καιρό αυτής της δύσκολης εβδομάδας μας έδωσε και ο μετεωρολόγος Τάσος Ανρνιακός. Όπως μας λέει: «ο καιρός από σήμερα θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση, αρχής γενομένης από τα δυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι βροχοπτώσεις θα συνοδεύονται από κεραυνοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και στροβίλους. Καθώς θα περνάει η ημέρα, πέρα από τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική Ελλάδα, η κακοκαιρία θα προχωρήσει ανατολικότερα. Μέχρι το βράδυ θα έχει φτάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα».

Βροχή στην Αθήνα

Όσον αφορά στην Αττική, οι βροχές και οι καταιγίδες θα χτυπήσουν από σήμερα το μεσημέρι και μετά και μέχρι αύριο το μεσημέρι. Παρόμοιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες, νοτιοδυτικοί, θα φτάνουν τα 7, τοπικά τα 8 και δεν αποκλείεται και τα 9 μποφόρ δημιουργώντας προβλήματα στις επικοινωνίες. Λόγω των νοτιάδων, ο υδράργυρος δεν πρόκειται να πέσει και πολύ. Στη  Βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία θα είναι 13 με 14 βαθμοοί κελσίου, στα κεντρικά 16 με 17 και νοτιότερα θα φτάσει ακόμα και στους 20 και 21 βαθμούς κελσίου. Σύμφωνα με τον κο Αρνιακό την εμφάνισή τους θα κάνουν και τα χιόνια. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τα Βόρεια και κεντρικά, από τα 1000 -1.100 μέτρα και πάνω, ενώ αύριο, τα χιόνια θα κατέβουν και πιο χαμηλά στα 700 και 800 μέτρα στα βουνά της Πίνδου.

Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Τρίτη το απόγευμα και κυρίως από την Τετάρτη. Σε εκείνη τη φάση, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειάδες και αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υποχώρηση του υδραργύρου σε κάτω από την εποχή επίπεδα.

«Με δύο λόγια, όλη αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα κακοκαιρίας» λέει ο κος Αρνιακός και καταλήγει: «Το πρόβλημα είναι πως λόγω των πρόσφατων συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων στη Δυτική Ελλάδα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει κορεστεί πολύ. Εκεί, οι βροχές που θα πέσουν σήμερα και αύριο ενδεχομένως να δημιουργήσουν και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις. Σε Δυτική Ελλάδα, νησιά νοτιανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα υπάρχει επικινδυνότητα, εκεί όπου δηλαδή θα χτυπήσουν και οι ισχυρές καταιγίδες».