Newsroom

Ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού έστειλε από τη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος, έπειτα από τη θερμή υποδοχή που του επιφύλασσαν οι πρόσφυγες στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ.

Στην ομιλία του, ο Ποντίφικας απευθυνόμενος στους πρόσφυγες τόνισε ότι «τα μάτια σας μας ζητούν να μην στρέψουμε το βλέμμα προς άλλη μεριά. Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Μάτια γεμάτα φόβο και προσδοκία, μάτια που έχουν δει βία και φτώχεια, μάτια βουρκωμένα με πάρα πολλά δάκρυα. Ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε σε αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον του κόσμου».

«Απευθύνονται στις συνειδήσεις μας και μας ρωτούν: “Τι κόσμο θέλετε να μας δώσετε;”. Ας μην ξεφύγουμε βιαστικά από τις ωμές εικόνες των μικροσκοπικών τους σωμάτων που κείτονται ακίνητα στις αμμουδιές. Η Μεσόγειος, που για χιλιετίες ένωσε λαούς διαφορετικούς και χώρες μακρινές, γίνεται ένα κρύο κοιμητήριο δίχως επιγραφές. Αυτός ο μεγάλος ταμιευτήρας, κοιτίδα τόσων πολιτισμών, φαίνεται σήμερα σαν καθρέφτης θανάτου. Ας μην αφήσουμε η θάλασσά μας να μετατραπεί σε μια θάλασσα νεκρών, αυτός ο χώρος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης! Ας μην επιτρέψουμε αυτή η “θάλασσα αναμνήσεων” να μεταμορφωθεί σε “θάλασσα λησμονιάς”. Σας παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο πολιτισμού», επεσήμανε.

«Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου», είπε, «μια ανθρωπιστική κρίση». «Η πανδημία μας έπληξε παγκοσμίως και μας έδειξε τι είναι να πλέουμε στο ίδιο πλοίο και πρόσθεσε ότι η ιστορία, το επαναλαμβάνω, μας το διδάσκει, αλλά ακόμη δεν το μάθαμε. Ας μη γυρίσουν οι πλάτες προς την πραγματικότητα, ας σταματήσει η συνεχής μεταπήδηση ευθυνών, ας μη μεταβιβάζεται πάντοτε σε άλλους το μεταναστευτικό ζήτημα, σαν να μην ενδιέφερε κανέναν και να ήταν μόνο ένα άχρηστο βάρος που κάποιος είναι υποχρεωμένος να επωμιστεί».

Ευχαρίστησε τους Λέσβιους για τις θυσίες που υπέμειναν όλα αυτά τα χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης και ευχήθηκε η Παναγία να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος είναι πάνω από ιδεολογίες και με γοργά βήματα να στραφούμε σε αυτούς που υποφέρουν.

Σακελλαροπούλου: Αισθητά βελτιωμένη η κατάσταση που επικρατεί σήμερα

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη Λέσβο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη. Είδατε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μία καλύτερη ζωή. Με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή από τη Σκάλα Συκαμιάς όπως οι γιαγιάδες που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του έκαναν το γύρο του κόσμου σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς».

Ένας εθελοντής από την τοπική καθολική κοινότητα μίλησε για τη δύναμη της πίστης όσων φτάνουν στο νησί, παρά τα δεινά. «Αποτελούν παράδειγμα για όλους», σημείωσε. Για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ και τα έργα που έγιναν εκεί μίλησε Δημήτρης Βαφέας, αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου.

Συγκινητική ήταν η ομιλία του 30χρονου πρόσφυγα Κριστιάν Μουγιάκα, από το Κονγκό ο οποίος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της οικογένειάς του και τόνισε ότι εκείνο που θέλει είναι ειρήνη, ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια και μόρφωση για τα παιδιά του.

Ο Πάπας αναχώρησε στις 12:45 για να επιστρέψει στην Αθήνα λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, οπότε και θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 8 το βράδυ, ενώ από αυτή την ώρα έκλεισε ο σταθμός του μετρό Μέγαρο Μουσικής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.