Με τη διορία του υπουργείου Πολιτισμού προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου (να παραδώσουν το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων και καλλιτεχνών για το 2014 και 2015) να εκπνέει, ο Σωτήρης Χατζάκης έστειλε σήμερα στα ΜΜΕ επιστολή στην οποία δηλώνει ότι θα προσφύγει στην «ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη» και ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στην επιστολή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής, του οποίου την παραίτηση έχει ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κατηγορεί τον Νίκο Ξυδάκη πως τον «συκοφαντεί επανειλημμένως, προσβάλλοντας ευθέως και με υπαινιγμούς σε κάθε ευκαιρία, την τιμή και την υπόληψή του», και ότι «επιχειρεί να δημιουργήσει εντέχνως την ψευδή εντύπωση ότι κάποιο, δήθεν, σκάνδαλο κρύβεται στο Εθνικό Θέατρο».

«Σήμερα καλεί εμένα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε ένα είδος πρωτότυπης πειθαρχικής διαδικασίας, να του δώσουμε, μέσα σε προθεσμία τριών ημερών από την αποστολή, γραπτές εξηγήσεις για “σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν στη νόμιμη υπό καθεστώς διαφάνειας άσκηση των καθηκόντων μου”» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του ο κ. Χατζάκης, και συνεχίζει: «Προφανώς αγνοεί ότι δεν υπόκειμαι στον πειθαρχικό του έλεγχο. Και το περιεχόμενο της εποπτείας, όπως το προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, που κατοχύρωσε το Αυτοδιοίκητο του Εθνικού Θεάτρου, περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που απορριφθεί ο απολογισμός του έργου μου από τα δύο τρίτα του Διοικητικού Συμβουλίου. Με πλήρως αιτιολογημένη, μάλιστα, απόφαση».
Αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις από την πλευρά του υπουργείου.