Στους πνευματικούς που υπερβαίνουν τα όρια, τις «κόκκινες γραμμές» και όπως τόνισε βγαίνουν εκτός εκκλησίας και ιερών κανόνων με τη συμπεριφορά τους εστίασε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος την Παρασκευή (3/12) εξηγώντας πως παρασύρουν τους πολίτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε: «Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το φαινόμενο στον χώρο της εκκλησίας, φαινόμενο που ξεπερνάει τα όρια, τις ”κόκκινες γραμμές” και φτάνει στο σημείο να παραποίει ένα μεγάλο μυστήριο στη ζωή του Χριστιανού που είναι το μυστήριο της εξομολόγησης και η σχέση με τον πνευματικό… Αλλοιώνεται αυτή η ιερή σχέση που υπάρχει».  

Όπως είπε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος δήλωσε «είναι θέμα της εκκλησίας όσοι έχουν υπερβεί τις γραμμές, στα ανώτατα όργανα, διοικητικά και πνευματικά. Δεν μπορώ να πω εγώ αν έχουν χώρο στην εκκλησία, οι ίδιοι το λένε, με τη συμπεριφορά τους έχουν βγει εκτός εκκλησίας. Ο τρόπος που κινούνται, που επεμβαίνουν και επιβάλλονται στους πιστούς, δεν συντάσσεται με το πνεύμα της εκκλησίας, με το πνεύμα του Χριστού και ό,τι λένε οι ιεροί κανόνες, είναι εκτός ιερών κανόνων, άρα έχουν βγει κι εκτός εκκλησίας, δεν έχουν χώρο οι ίδιοι στην εκκλησία». 

«Είναι λυπηρό ότι έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογία»

Εστιάζοντας στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό ο Βαρθολομαίος σημείωσε «είναι λυπηρό, και δεν είναι μόνο ο μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας, είναι κι άλλοι και ιερείς και αρχιερείς, είτε στο νοσοκομείο κλπ… Είναι λυπηρό  ότι έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογία, και έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα, και όταν υπερβείς τα εσκαμμένα έχεις βγει από το χώρο που κινείσαι και οφείλεις να κινείσαι». 

«Ελεγχόμενοι με rapid test, πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού οι προσκυνητές στο Άγιον Όρος»

Κάνοντας ειδική αναφορά στους προσκυνητές του Αγιού Όρους ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου ανέφερε πως «ο αριθμός των προσκυνητών είναι ελεγχόμενος με rapid test, πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, αλλά δεν παύει να υπάρχει μια ανησυχία».

«Έπρεπε να είχαν πάει για εμβολιασμό ήδη οι μοναχοί, πέραν της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60η, η κοινή λογική λέει ότι ήδη έπρεπε να είχαν πάει» είπε.

Κλείνοντας επεσήμανε ακόμα ότι «δικό του θέμα τι θα αποφασίσει ο καθένας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο που φοράει για να παρασύρει κόσμο. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει το λέει ξεκάθαρα αφού υποτίθεται είμαστε φορείς του λογού του Θεού του Χριστού προς τους πιστούς. Μια απλή φράση είπε ο Χριστός: ”Όστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν”, Όποιος θέλει. Δεν μπορώ να σου επιβάλλω μπορεί να υπάρχουν σε διάλογο απόψεις διαφορετικές, σκέψεις διαφορετικές, όμως οι αποφάσεις μετράνε. Τα όργανα της Συνόδου στο Άγιον Όρος… Είναι πολλές εδώ οι απόψεις, υπάρχουν, αλλά μια είναι η απόφαση, κι αυτή τη μία απόφαση οφείλουμε να την ακολουθούμε». 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.