Χαλάει ο καιρός από αύριο, Παρασκευή, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Η ΕΜΥ προχωρά και σε μια ανάλυση της καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της 2ας Δεκεμβρίου 2021, κάνοντας λόγο για διαδοχικές διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο και θα επηρεάσουν τη χώρα μας, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι περισσότερα και τοπικά έντονα κυρίως στα δυτικά τμήματα (Ιόνιο και Δυτικά Ηπειρωτικά) καθώς και στα Βορειοανατολικά (Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο και Νοτιοανατολικά Η ζωνική κυκλοφορία των συστημάτων (κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά) θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.

Χάρτης με την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν:

  • Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία.
  • Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στους 2 χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο προβλεπόμενος 24ωρος υετός της Παρασκευής και του Σαββάτου. Ο υετός αναφέρεται στο 24ωρο που προηγήθηκε από τη ώρα ισχύος που αναφέρεται σε κάθε χάρτη

Στο Twitter αναρτήθηκε βίντεο με τα ύψη βροχής ανά 6ωρο…

Ακολουθούν και δύο χάρτες με τον δείκτη EFI (Extreme Forecast Index) o οποίος μας δείχνει την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων σύμφωνα με τον χρωματικό κώδικα που χρησιμοποιούμε στο Meteoalarm