Ορισμένες από τις επί σειρά ετών κερδοφόρες επιχειρήσεις της βιομηχανίας ενδυμάτων κατέγραψαν ζημιές και αυτό είχε ως συνέπεια να καταστεί για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία ζημιογόνος ο κλάδος. Τα στοιχεία προκύπτουν από τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων που οποίες γνωστοποίησαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα του προηγούμενου έτους ως τις 25 Ιουνίου 2010.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών 121 επιχειρήσεων με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ τα συνολικά καθαρά αποτελέσματα του κλάδου επιδεινώθηκαν κατά 20 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις τους συρρικνώθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ (-9%).

Αυτές που παρουσιάζουν επιδείνωση των καθαρών αποτελεσμάτων φθάνουν το 56%, ενώ οι ζημιογόνες ανέρχονται στο 33,1% του συνολικού αριθμού. Τα καθαρά κέρδη των κερδοφόρων περιορίστηκαν σε 26 εκατ. ευρώ και οι ζημιές των ζημιογόνων έφθασαν τα 29,3 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την κατά 22,5%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μείωση του όγκου παραγωγής ενδυμάτων στη χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, πιστοποιούν ότι ο κλάδος πλήττεται σοβαρά από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση.