Το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων χθες (08.11) που εκτοξεύτηκαν στα 7.335 στην Ελλάδα εντείνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας, που προέρχεται και από την άρνηση μερίδας πολιτών να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνει δύο παράγοντες στους οποίες οφείλεται η έκρηξη στα κρούσματα: ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα και υπολογίζονται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια, αλλά και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα.

Για τη συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού η κ. Λινού θεωρεί επικίνδυνη τη συνύπαρξή τους. Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολίων είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και το ζητούμενο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε ούτε το ένα εμβόλιο ούτε το άλλο. Αν φοβόμαστε ότι θα έχουμε μια παρενέργεια από το ένα να αφήσουμε μία εβδομάδα από το επόμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την ατυχία να νοσήσουμε» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων η κ. Λινού ανέφερε ότι έχουν σχεδιαστεί για ερευνητικούς λόγους. «Τα τεστ αντισωμάτων σχεδιάστηκαν για ερευνητικούς λόγους, όχι για να καθορίζουν το επίπεδο της ανοσίας, είναι απαραίτητη η τρίτη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η εμπειρία από άλλα εμβόλια έχει αποδείξει ότι μετά την τρίτη δόση η ανοσία βρίσκεται και σε υψηλά επίπεδα, αλλά διαρκεί και για πολύ καιρό.