Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές της Άνω Μεσσηνίας και κλιμάκιο γεωπόνων της Περιφερειακής Ενότητας, ύστερα από εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, επισκέφθηκε σήμερα τις περιοχές του δήμου Οιχαλίας, προκειμένου να υπάρξει μία συνοπτική αποτίμηση των ζημιών σε καλλιέργειες, αλλά και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Από τον έλεγχο των γεωτεχνικών διαπιστώθηκε ότι τα νερά έχουν απομακρυνθεί σε μεγάλο τμήμα των πλημμυρισμένων εκτάσεων με ελαιόδεντρα και σε αρκετά χωράφια υπάρχουν φαινόμενα διάβρωσης και καταστροφής του ανάγλυφου, καθώς και εναπόθεση αδρανών φερτών υλικών. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθηκευμένες ζωοτροφές και θάνατος μικρού αριθμού ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, το κλιμάκιο των γεωπόνων ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς και τους πληγέντες για τις διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, αύριο θα συγκροτηθούν συνεργεία μηχανικών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τα οποία θα επισκεφθούν την πληγείσα περιοχή για καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στις υποδομές.

Εν τω μεταξύ, στον δήμο Οιχαλίας, όπου έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, οι πολίτες που επλήγησαν υποβάλλουν δηλώσεις στο δημαρχείο, τόσο για τις καλλιέργειες και τις κυψέλες που έχασαν στα νερά, όσο και για τις εγκαταστάσεις τους που υπέστησαν ζημιά.

Ο δήμος Οιχαλίας έχει συστήσει επιτροπές και από το πρωί γίνεται πλήρης καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις υποδομές και σε οικοσκευές που υπέστησαν ζημιά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, σημείωσε: «Καταγράφουμε τα πάντα για να έχουμε πλήρη εικόνα των ζημιών που έχει υποστεί η περιοχή και ζητάμε να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος». Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι από την πλημμύρα έχουν γίνει ζημιές σε 35 από τα 54 χωριά του δήμου και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου, δεδομένου ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται και αυτήν την ώρα βρέχει στην περιοχή.

Επίσης, ο δήμαρχος Οιχαλίας υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο της Ήρας, στα ορεινά του Διαβολιτσίου και στα ορεινά της Δημοτικής Ενότητας Δωρίου, αποκόπτοντας χωριά, και με παρεμβάσεις που έγιναν από συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας δόθηκε πρόχειρη λύση πρόσβασης, ενώ υπάρχουν ακόμα δρόμοι που οδηγούν σε ποιμνιοστάσια και δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές.

Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε πως οι ζημιές σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις και το οδικό δίκτυο είναι μεγάλες και ζήτησε να ικανοποιηθεί το αίτημα που έχει υποβάλει για να κηρυχτεί ο δήμος πλημμυροπαθής.