Κανένα κίνδυνο δεν ενέχει το εμβόλιο για τον κορονοϊό για τις γυναίκες που εγκυμονούν σύμφωνα με τον Eπίκουρο Καθηγητή Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, Βαγγέλη Παπανικολάου. Με αφορμή τον θάνατο της εγκύου που δεν είχε εμβολιαστεί και η μητέρα της κατήγγειλε ότι η γιατρός που την παρακολουθούσε της είχε πει να μην εμβολιαστεί ο κ. Παπανικολάου είπε τα μέτρα κατά αυτών των γιατρών θα πρέπει να είναι αυστηρά.

«Οι περισσότεροι συμφωνούμε πως τα μέτρα του Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να είναι αυστηρά. Δεν είναι μόνο οι γυναικολόγοι, αλλά και οι παιδίατροι που συμβουλεύουν τους γονείς να μην εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Σε μία ανάλογη περίπτωση στη Λάρισα γνωρίζω ότι ο γιατρός μπήκε σε 6μηνη αναστολή» δήλωσε στο Mega.

«Ντρέπομαι που ακόμα και εγώ δεν μπορώ να πείσω κάποιους από τους ασθενείς μου. Χθες μιλούσα με ασθενή μου έγκυο κατόπιν εξωσωματικής, μου είπε δεν βγαίνω από το σπίτι. Ήταν ανένδοτη. Είναι μία μερίδα ανθρώπων η οποία δεν πείθεται και θεωρώ ότι τα μέτρα που πάρθηκαν χθες είναι μισό βήμα. Πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα, και στην εκκλησία και στο σουπερμάρκετ».

«Δεν ξέρω κανέναν που να έχει πεθάνει»

Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε πως τα εμβόλια δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ιδιαίτερα, λίγοι άνθρωποι έχουν θρομβοφιλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί αύξηση αυτής μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έγκυες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο από το εμβόλιο, ενώ με το θηλασμό παίρνουν αντισώματα και τα νεογνά από την εμβολιασμένη μητέρα.

«Δεν ξέρω κανέναν που να έχει πεθάνει και δεν υπάρχει καμία σοβαρή παρενέργεια. Μπορεί να έχουν συμπτώματα, αλλά δεν έχω ακούσει περιστατικά ήπιας περικαρδίτιδας. Είναι τόσα λίγα μπροστά στην αποφυγή του κινδύνου» λέει.

«Βλέπω ότι έχω κάποιους φίλους, γνωστούς και ασθενείς, οι οποίοι αναμασούν διάφορα επιχειρήματα. Χθες μία γνωστή μου έλεγε ότι δεν είναι δοκιμασμένο. Της είπα “πως δεν είναι δοκιμασμένο;” και μου απάντησε πως αυτό δεν της αρκεί» πρόσθεσε. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, στο οποίο δίνεται σωστή μάχη για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.