Το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας πως «είναι προφανές, ότι αφαιρείται από τον τομέα Πολιτισμού κάθε δυνατότητα διοικητικής, διαχειριστικής και οικονομικής αυτοτέλειας».

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην υποβάθμιση του πολιτισμού και θα αγωνιστεί, όπως και στο παρελθόν, για τη ανασύσταση του αυτόνομου Υπουργείου και για τη ριζική αναδιοργάνωσή του με έναν νέο σύγχρονο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού», τονίζει ο ΣΕΑ, «υποδεχόμενος» την πρόσφατη «ανάθεση αρμοδιοτήτων στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Ξυδάκη (ΦΕΚ τ. Β΄/299/27.2.2015)», όπου.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «οι σχετικές αρμοδιότητες (Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικού) υπάγονται απευθείας στον υπουργό ΠΟΠΑΙΘ, κ. Α. Μπαλτά. Οι υπόλοιπες κρίσιμες αρμοδιότητες -μεταξύ αυτών η νομοθετική πρωτοβουλία και ο διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων και των αποκεντρωμένων Δημοσίων Υπηρεσιών- ασκούνται από κοινού με τον υπουργό και γι’ αυτό τον λόγο καθίστανται δυστυχώς υπουργοκεντρικές. Τέλος, ο υπουργός κρατά τον “προσδιορισμό της πολιτικής του Υπουργείου” (άρα και της πολιτικής για τον πολιτισμό) “στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων αυτής”, καθώς και την “εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς”».

Ο ΣΕΑ θεωρεί ότι «η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για “ψαλίδισμα” των αρμοδιοτήτων του πρώην ΥΠΠΟ θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των δημόσιων πολιτικών για τον πολιτισμό στη χώρα μας» ενώ σημειώνει, ότι “η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού για 10 ενιαίους οργανισμούς υπουργείων (προγραμματικές δηλώσεις) και της επιστολής Βαρουφάκη στην οποία αναφέρεται, ότι «εντός τεσσάρων μηνών θα προωθηθεί η συγχώνευση των 10 Υπουργείων».

Καλεί, τέλος, σε «γόνιμο διάλογο» την πολιτική ηγεσία των ΥΠΟΠΑΙΘ και ΥΔΜΗΔ, καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.