Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που ελπίζουν πως θα συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, πραγματοποιείται στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Την έρευνα υλοποιούν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Υγιεινής και Α΄Μικροβιολογικό του ΑΠΘ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, την «Οικοανάπτυξη» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και τα ευρήματά της, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2011, αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην πιο στοχευμένη και αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της νόσου με την έγκαιρη έναρξη της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Πολίτες από 84 διαμερίσματα της Ημαθίας και της Πέλλας (τυχαίο δείγμα 700-800 ατόμων άνω των 18 ετών) θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο και θα γίνει αιμοληψία προκειμένου να βρεθεί αν έχουν αντισώματα στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, μεταδίδεται από τα κουνούπια στα πτηνά και αντίστροφα ενώ ο άνθρωπος βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, ενώ η έλευση των πτηνών, και η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνάρτηση με την αυξημένη υγρασία, συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου.