Σε πλήρη ετοιμότητα και με διανεμημένα χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου άμεσης επέμβασης σε δήμους με ρέματα υψηλής επικινδυνότητας, βρίσκεται από χθες ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να επέμβει «όπου απαιτηθεί για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών», επισημαίνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει την Αττική.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των πολιτών», ενώ η ένταση της νεροποντής τις μεσημβρινές ώρες και τα κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν κυκλοφορικά προβλήματα στο εύρος σχεδόν της Περιφέρειας, οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος των σχολείων κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή στις πυρόπληκτες περιοχές με τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε πλήρη ετοιμότητα: «Έχουμε καθαρίσει όλα τα φρεάτια εντός αστικού ιστού όπως και τα ρέματα στην Περιοχή της Μάνδρας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης.

Ενόψει της αναμενόμενης -σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ- έντασης της βροχόπτωσης κατά το απογευματινές ώρες, «είμαστε σε επιφυλακή αναφορικά με την «συμπεριφορά» των ρεμάτων του όρους Πατέρα, στο οποίο πρόσφατα, αποτεφρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους», υπενθυμίζει.

Λόγω της καθυστερούμενης προμήθειας των μηχανημάτων βαρέως τύπου στην οποία προχώρησε ταχύτατα ο δήμος, χωρίς όμως και να τα παραλάβει έγκαιρα εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώνονται στις μεταφορές λόγω της πανδημίας, σημειώνει ο κ. Στάθης «ζητήσαμε μηχανήματα από την Περιφέρεια (μπουλντόζα, 3 φορτωτές και 2 jcb ) τα οποία μας απέστειλε ήδη».

Την καλή μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ρεμάτων της περιοχής, επιβεβαίωσε ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για την αντιπλημμυρική Προστασία, Θανάσης Κατσιγιάννης.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Νωρίτερα το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε ότι ο μηχανισμός ΠΠ είχε τεθεί σε ετοιμότητα από χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας της Περιφέρειας έναντι των ρεμάτων καθώς «είχε προηγηθεί εντατικός καθαρισμός τους».

Για κάθε ενδεχόμενο, όπως σημείωσε, και ανάλογα με τα αιτήματα των δήμων διανεμηθήκαν σήμερα και θα παραμείνουν έως αύριο, ειδικά μηχανήματα κυρίως τσάπες, μπουλντόζες και φορτωτές.

Αυτά είναι σε επιφυλακή περιοχές υψηλού κινδύνου προκειμένου να επέμβουν άμεσα, αν απαιτηθεί, πλησίον ρεμάτων όπως: Σαπφούς στο Μαρούσι, Πικροδάφνης στο Π. Φάληρο, Γιώργη στη Ν. Πέραμο, Πίκα στην Κινέτα, Σαρανταπόταμου στο ύψος της γέφυρας της Εθνικής, Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα, στην πλ. Αχαιών στη Ραφήνα, Εθνικής Αντιστάσεως στο Μενίδι, στα ρέματα Κηφισιάς, Χαϊδαρίου κ.α..

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.