Σοκάρουν οι καταγγελίες μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας για οργανωμένους ακροδεξιούς οι οποίοι εγγράφονται ως μαθητές σε σχολεία της Θεσσαλονίκης με μοναδικό σκοπό να συνεχίσουν και να αναπτύξουν τη δράση τους.

Στον απόηχο των σοβαρών περιστατικών που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου, εκπαιδευτικοί τονίζουν μιλώντας στο GRTimes.gr ότι πρόκειται για μία γνωστή τακτική χρόνων και ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να καθαρίσουν τα σχολεία από φασιστικά στοιχεία που εκμεταλλεύονται το σχολικό περιβάλλον και το χρησιμοποιούν ακόμα και για να «στρατολογήσουν» νέα μέλη, ως επί το πλείστον ανηλίκους μαθητές.

Το προφίλ των «fake» μαθητών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «προφίλ» αυτών των ατόμων διαμορφώνεται ως εξής: Είναι κατά κύριο λόγο περίπου 18 ετών ή ενήλικοι έως 22 έτη, κάποιοι από αυτούς αλλάζουν συχνά σχολεία είτε αυτοβούλως είτε επειδή εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές και εκδιώκονται. Αρκετοί εξ αυτών συμμετέχουν σε οπαδικές κινητοποιήσεις, ενώ κάποιοι από την εφηβεία τους εντάσσονται σε ακροδεξιές οργανώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκφοβίζουν συμμαθητές τους που έχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμα και καθηγητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να ασκήσουν σωματική βία. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα άτομα ανήκουν οικογενειακώς στον ακροδεξιό χώρο και έχουν ενεργή συμμετοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, σύμφωνα με αναφορές.

«Υπάρχουν ακόμα και ενήλικοι που γυρίζουν από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ»

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr, η Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλος του ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ, «το ζήτημα είναι παλαιό, συμβαίνει χρόνια και δεν αφορά μόνο τα σχολεία της Σταυρούπολης ή του Ευόσμου. Υπάρχουν άτομα που γυρίζουν από ΕΠΑΛ σε ΕΠΑΛ, ακόμα και ενήλικα», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεγάλο πλήθος, ωστόσο, υφίστανται. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα άτομα τα διώχνουν από ένα σχολείο και πραγματοποιούν εγγραφή σε άλλο, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να είναι αρμόδια για να αναλάβει τον έλεγχο για το αν πρόκειται για πραγματικούς μαθητές ή ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σχολείο για άλλους σκοπούς. «Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά μπορούν να ελέγξουν αν είναι προηγούμενοι μαθητές, αν πήγαν σε άλλο σχολείο, αν άλλαξαν ειδικότητες κλπ», υπογραμμίζει η κυρία Πολυκάρπου, τονίζοντας ότι ειδικά τώρα που έχουν υπάρξει συλλήψεις ατόμων από την αστυνομία μετά τις επιθέσεις, θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ταυτοποίηση, αφού ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και παλαιότερα.

«Υπήρχαν φασιστικές ομάδες μέσα στο σχολείο – Είχαν σιδερογροθιές και μολότοφ»

Για ανάλογες σοβαρές καταγγελίες και για θύλακες φασιστικών ομάδων που υπάρχουν σε σχολεία κάνει λόγο μιλώντας στο GRTimes.gr και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, τονίζοντας ότι το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Επισημαίνει δε, ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστούν οι φασιστικές επιθέσεις ως κόντρα για ιδεολογικές διαφορές, ωστόσο, είναι λάθος να προσεγγίζεται έτσι. «Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι μέσα στο σχολείο υπήρχαν φασιστικές ομάδες που χαιρετούσαν ναζιστικά, γνωρίζοντας τι κάνουν και τι υπηρετούν, έχοντας στην κατοχή τους σιδερογροθιές, μαχαίρια και μολότοφ, με όλη τη δράση τους να παραπέμπει σε τέτοιες ομάδες και σε τάγματα» σημειώνει.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν αρκετές καταγγελίες μαθητών του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που έλεγαν ότι συμμαθητές τους δέχονταν άγριες επιθέσεις μέσα στο σχολείο από ακροδεξιά στοιχεία, επειδή δε συμφωνούσαν και δεν υποστήριζαν τη δράση τους. Μάλιστα, καταγγελίες υπήρξαν ακόμα για εκπαιδευτικούς που δέχθηκαν απειλές για να μην μιλήσουν στους δημοσιογράφους για όσα συνέβησαν στο σχολικό συγκρότημα.