«Πρόκειται για εμπρησμό» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας (20/9) στην περιοχή της Νέας Μάκρης κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Όπως την είδαμε να ξεσπά από τρία σημεία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από εμπρησμό» επισημαίνει ο Στέργιος Τσίρκας. Όπως μάλιστα εξηγεί η κάθε εστία είχε απόσταση από την άλλη περίπου 200 με 300 μέτρα.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα καταγγέλλει πως πριν από περίπου μία εβδομάδα στην περιοχή σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό στο οποίο όμως άμεσα επενέβησαν οι Αρχές και έτσι τέθηκε υπό έλεγχο σε λίγα μόνο λεπτά και η πυρκαγιά δεν κατάφερε να πάρει διαστάσεις.

«Το χτεσινό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν σαν να είχε οργανωθεί» σημειώνει ο Στέργιος Τσίρκας.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

«Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά άμεσα καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις έκαναν πολύ καλή δουλειά» αναφέρει εξηγώντας «δεν είχαμε ξερόχορτα, είχαμε καθαρίσει την περιοχή και γι΄αυτό θεωρούμε πως πρόκειται καθαρά για εμπρησμό».

«Η επόμενη ημέρα μας βρήκε να κάνουμε ελέγχους στα σπίτια ώστε να δούμε εάν υπάρχουν φθορές. Μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει ζημιές σε πέριγκολες, σε τοίχους και σε αυλές, ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς» δηλώνει κλείνοντας ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Πατούλης: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό

Για το ενδεχόμενο εμπρησμού μίλησε το πρωί της Τρίτης (21/9) σε συνέντευξή του και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Όλο το βράδυ υπήρχαν μικρές εστίες. Υπήρχαν δυνάμεις σε ετοιμότητα για αναζωπύρωση. Η φωτιά ήταν κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές και η Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα, διότι ο αέρας ήταν έντονος. Οι φωτιές ήταν σε τρία διαφορετικά σημεία, σε μικρή απόσταση, αλλά ήταν τρεις διαφορετικές εστίες» είπε στο Mega.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

«Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. Υπάρχουν ενδείξεις πως τρεις εστίες φωτιάς μέσα στην ίδια περιοχή μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αυτό μαζί με τους ανέμους αντιλαμβάνεστε ότι ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση» συμπλήρωσε.

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια – Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Χωρίς ενεργό μέτωπο και μόνο έχοντας μικρές διάσπαρτες εστίες, που αντιμετωπίζονται άμεσα από επίγειες δυνάμεις, είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πλέον η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη. Η φωτιά απείλησε σοβαρά τα σπίτια στην άκρη του οικισμού Λιβίσι, καθώς εξελίχτηκε μέσα στην κατοικημένη περιοχή και γι’ αυτό έγινε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα και από τα ξημερώματα η φωτιά δεν εμπνέει ανησυχία.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούσαν περιπολία πάνω από τη φωτιά και δύο αεροσκάφη air- tractor αλλά δεν χρειάστηκε εναέρια επιχείρηση, καθώς οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.

Το πρωί αποχώρησαν και κάποιες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά οχήματα, για να σβήνουν εν τη γενέσει της όποια εστία εμφανίζεται, μέχρι να τεθεί και τυπικά υπό πλήρη έλεγχο. Όσον αφορά στα σπίτια, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές στην Πυροσβεστική, αλλά οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές και από το πρωί γίνεται έλεγχος από την Πολιτική Προστασία του δήμου, για να διαπιστωθεί αν έχουν προκαλέσει εξωτερικά φθορές σε κάποιο οίκημα.

Σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αν φυσούσαν πιο ισχυροί άνεμοι και με μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Από τη νύχτα έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με την αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς. Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές, γιατί -από την πρώτη στιγμή- οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες, μία κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ και μία μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Ακολούθησαν άλλες τρεις εστίες συνολικά, μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αυτές δεν αποκλείεται από τους ειδικούς να ήταν από σπίθες της ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Ήδη, λαμβάνονται καταθέσεις από τους ανθρώπους που ενημέρωσαν πρώτοι για την πυρκαγιά και από άλλους κατοίκους, ενώ αναζητείται και υλικό από κάμερες για την περίπτωση που έχει καταγραφεί κάτι ύποπτο.

Από αστυνομικούς, πραγματοποιήθηκε η προσαγωγή ενός 22χρονου, επειδή σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν δύο μικρά μπιτόνια με βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά και είχε αγοράσει την βενζίνη για ένα άλλο αυτοκίνητό του, που είχε ακινητοποιηθεί χωρίς καύσιμα, και αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξέτασή του.