Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αναγκάσει τους Έλληνες να περικόψουν πολλά από τα έξοδά τους, φαίνεται όμως ότι δεν πέφτει «ψαλίδι» στην ποιότητα των προϊόντων που διαλέγουν.

Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την ολοένα αυξανόμενη προτίμηση και στροφή προς την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, μιας και οι καταναλωτές ανησυχούν για το αν αυτά που τρώνε είναι ασφαλή, ενώ αναζητούν τη γεύση και την ποιότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων, δηλαδή από διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσική πορεία παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών.

Διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυσικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα θρεπτικά συστατικά τους, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό.

Στη βιολογική καλλιέργεια δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και εντομοκτόνων, ενώ στη μεταποίησή τους δεν επιτρέπεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται έντεκα οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, σύμφωνα με το οποίο ένας παραγωγός ελέγχεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής έως και την διάθεση της. Γεωπόνοι διενεργούν ελέγχους στα κτήματα, ενώ ειδικές αναλύσεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, της συγκομιδής και της τυποποίησης, πιστοποιούν ότι τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες.

Στην Ελλάδα, με τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ασχολούνται 23.665 παραγωγοί, 1.541 μεταποιητές και έντεκα εισαγωγείς.