Τα νέα μέτωπα που θα ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα με την επιστροφή στην Αθήνα των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές, επιχειρεί να κλείσει η κυβέρνηση.

της  Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πολλοί εξ’ αυτών ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί φορείς και επιστρέφοντας να διασπείρουν άθελά τους τον ιό. Έτσι, θα επανέλθουν τα self test.

Ταυτόχρονα με τα μίνι lockdown να αποδίδουν όπου έχουν εφαρμοστεί όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, οκτώ νέες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο.

Παράλληλα, την Δευτέρα στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς δεν αποκλείεται να ακούσουμε ότι θα υπάρξει διεύρυνση των κατηγοριών πολιτών που θα κάνουν την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Δωρεάν δυο self test  για κάθε ταξιδιώτη

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες που είναι στο τέλος των διακοπών τους καλούνται να κάνουν χρήση δυο δωρεάν self test.

Από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.

Έτσι, θα γίνει ενός είδους ιχνηλάτηση η οποία θα αποτρέψει αν όλα γίνουν σωστά την διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Οι ειδικοί επίσης απευθύνουν έκκληση σε όσους γυρίζουν από διακοπές να αποφύγουν να συναντήσουν για ένα διάστημα 7 -10 ημερών, ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Περισσότεροι στην λίστα για την 3η δόση;

Με τους υγειονομικούς που έχουν εμβολιαστεί από τις αρχές του χειμώνα αλλά και τους άνω των 70 ετών να μετρούν ήδη αρκετούς μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, ο χρόνος έχει αρχίσει και πιέζει για την αναγκαιότητα 3ης δόσης αφού αναπόφευκτα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την Δευτέρα 30/08 στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών να ακούσουμε ότι μπαίνουν και άλλες κατηγορίες στην λίστα του τρίτου «τσιμπήματος».

Επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Όσο τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και τα κρούσματα  στα ύψη τόσο παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες δυνάμεις να είναι πρώτοι στη σειρά, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την εστίαση. Στο τραπέζι υπάρχει και ο Δημόσιος Τομέας όπως και οι εκπαιδευτικοί.

Μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ήδη γίνεται συζήτηση για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, ενώ ειδικά στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναζητείται ο τρόπος καθώς δε θα είναι εύκολη η αναπλήρωση των κενών.

Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown

Την ώρα που τα μέτρα του μίνι lockdown φαίνεται να αποδίδουν όπου έχουν εφαρμοστεί έρχεται η ώρα άλλων οκτώ περιοχών των οποίων η επιδημιολογική εικόνα έχει επιδεινωθεί.

Η Αχαΐα κατέγραψε 140 κρούσματα την Παρασκευή, η Ηλεία 97, η Εύβοια και η Κοζάνη από 70, ο Έβρος 67, η Καβάλα 66, η Λάρισα 65 και η Αιτωλοακαρνανία 60.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.