Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της μετάλλαξης Delta και να πείσει ολοένα και περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν για να θωρακιστούν και να «σπάσουν» τη μετάδοση του φονικού ιού.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι πιέσεις αρχίζουν και γίνονται αισθητές στα δημόσια νοσοκομεία, οι εισαγωγές ασθενών με covid -19 αυξάνονται, καθώς μέσα σε μία ημέρα ξεπέρασαν τις 150, ενώ 142 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η προσοχή στρέφεται στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος της περαιτέρω εκτίναξης των κρουσμάτων λόγω του τουριστικού κύματος και της χαλάρωσης στα μέτρα προστασίας.

Οι επόμενες ημέρες μάλιστα χαρακτηρίζονται από κυβερνητικούς παράγοντες κρίσιμες, εξαιτίας και του μεγάλου όγκου αδειούχων. Οι έλεγχοι πάντως από τις αρχές συνεχίζονται με έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και δεν λείπουν τα κορονοπάρτι που αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Τα πρόστιμα στους παραβάτες πέφτουν «βροχή», ενώ στο τραπέζι πάντα βρίσκεται το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες χτυπήσουν κόκκινο.

Νέος «πονοκέφαλος» για τους ειδικούς

Οι ειδικοί βλέπουν κορύφωση των κρουσμάτων το 15Αύγουστο, ωστόσο ανησυχούν για τον επερχόμενο καύσωνα των επόμενων ημερών, ο οποίος θα αναγκάσει τους πολίτες να στραφούν στους κλειστούς χώρους λόγω κλιματισμού, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εστίες διασποράς του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι από τις 15 Ιουλίου οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους πελάτες.

«Βράζουν» τα νησιά

Οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν το τελευταίο 24ωρο συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού διαγνώσεων ξεχωρίζουν η Ρόδος (78), η Χίος (51), η Σαντορίνη (44) και η Ζάκυνθος (39), ενώ άκρως ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83, ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, ακόμη, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις σήμερα), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των 12-15

Εν τω μεταξύ, σε δύο ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών, καθώς παρατηρούνται πλέον πολλά κρούσματα κορονοϊού σε μικρότερες ηλικίες. Από το βήμα της βουλής, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος αν είχε παιδί σε αυτή την ηλικία θα το εμβολίαζε άφοβα. «Είναι μια προσωπική απόφαση, κάθε οικογένεια θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανένα δισταγμό να το εμβολιάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν απηύθυνε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ για να μπαίνουν στις τάξεις. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ωστόσο στην παρούσα φάση έκρινε ότι δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

Το 70% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτός ο αριθμός θα πρέπει να ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς θα είναι δύσκολη η αναπλήρωσή τους από το φθινόπωρο εάν νοσήσουν μαζικά. «Καθώς πλησιάζει πια ο Σεπτέμβριος το πρώτο μας μέλημα θα είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.