Καταδίκη της Ελλάδας για «απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων»

Καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις σε δύο κρατούμενους


ΕΛΛΑΔΑ
18:02
27/11/2014
Καταδίκη της Ελλάδας για «απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων»
5
loading

Με δύο αποφάσεις του, σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια, καθώς και για παράβασητου άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Α.Ε, Τούρκου υπηκόου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος διωκόταν για τις πολιτικές του δραστηριότητες στην Τουρκία, συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στα σύνορα και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα κράτησης μεταναστών της Θεσσαλονίκης.

Η αίτηση που υπέβαλε για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010, αλλά ο αρχηγός της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη του, τους κινδύνους που θ' αντιμετώπιζε ο Α.Ε εάν επέστρεφε στην Τουρκία, του χορήγησε άδεια προσωρινής παραμονής και τον απελευθέρωσε.

Στην προσφυγή του ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι τόσο κατά το διάστημα κράτησής του στον συνοριακό αστυνομικό σταθμό της Θέρμης όσο και στο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το Δικαστήριο δέχθηκε σήμερα τους ισχυρισμούς του και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και ασφάλεια, καθώς και για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση τις οποίες απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλει στον ΑΕ 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική βλάβη.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Βλαδίμηρου Κουταλίδη και τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές ενώ ήταν φορέας ηπατίτιδας C και στη συνέχεια, διαγνώστηκε ότι έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο Βλ. Κουταλίδης συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, κατηγορούμενος για αδικήματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να καταδικαστεί μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση, αλλά δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι ήταν φορέας της ηπατίτιδας C και, τον Νοέμβριο του 2012, υπέβαλε παρατηρήσεις προς στήριξη του αιτήματός του να μην υπερβεί η κράτηση του τους έξι μήνες, επισημαίνοντας ότι η κράτησή του στη φυλακή ήταν πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι είχε ανακαλύψει ότι έπασχε και από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αίτησή του για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2013, αλλά στις 3 Ιουνίου του ίδιου έτους αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Σήμερα, ωστόσο, το Δικαστήριο, εκδικάζοντας την προσφυγή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και την υποχρέωσε, να καταβάλει 3.000 ευρώ αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά στον Κουταλίδη και να πληρώσει και 565 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar karavoskylos

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝΕ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ!ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΠΙΣΩ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΕΝΩ ΕΙΧΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΙΝΕΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ.ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ;

 2. avatar nikos xasapis

  Γιαυτό πρέπει να εξαφανίζονται αυτοί. μετά δεν θα μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση

 3. avatar δις ιζ πάρτα

  Για να δώ τώρα φασιστάκια τι θα πείτε τώρα?

 4. avatar Χελένικ ντι εν έι

  μπράβο !

  1. avatar nikos xasapis

   Μπράβο [...] μπράβο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει