Επίθεση σε τρία μέτωπα κάνει η κυβέρνηση για να πετύχει την επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς οι δύο προσεχείς μήνες είναι κρίσιμοι για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. Έτσι, επιδίδεται σε εκστρατεία πειθούς με νέα σποτ τα οποία βρίσκονται ήδη στον «αέρα» και απευθύνονται κυρίως στους νέους και στις διακοπές τους, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός τους εξασφαλίζει ένα καλοκαίρι όπως το επιθυμούν.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα, μετά την ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με τοπικούς άρχοντες αποφασίστηκε να αναλάβουν πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο και με τη συνδρομή της εκκλησίας και του επιχειρηματικού κόσμου να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για τον μαζικό εμβολιασμό για να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε κανονικότητα. Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά, ακόμα και πόρτα-πόρτα, και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ανεμβολίαστους περιλαμβάνει αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ έρχονται κυρώσεις και σαρωτικοί έλεγχοι με σφιχτά υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους διστάζουν ακόμα να εμβολιαστούν.

Για σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% έκανε άλλωστε λόγο ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.

Την έντονα αυξητική τάση της πανδημίας σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Έρχονται λουκέτα και πρόστιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών στρέφεται στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα και για αυτό θα αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας που έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Αυτό μεταφράζεται εκτός από χρηματικά πρόστιμα και λουκέτα στην επιχείρηση από την πρώτη παράβαση. Εξετάζεται επίσης τα πρόστιμα να επιβάλλονται σωρευτικά για τις παραβάσεις κάτι που ουσιαστικά θα ανεβάζει το τελικό ύψος τους πάνω από τις 5.000 ευρώ που βρίσκονται σήμερα.

Τα «μυστικά» των ελέγχων

Η δράση των ελεγκτικών μηχανισμών θα πλαισιώνεται από ειδική πλατφόρμα που θα διασυνδέεται με την εφαρμογή πιστοποίησης της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμών, νόσησης ή των αρνητικών τεστ που οφείλουν οι πελάτες να προσκομίζουν στα καταστήματα.

Από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πλάνο ελέγχων από μικτά κλιμάκια σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα με τους ελέγχους, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει το επόμενο στάδιο της στρατηγικής της για την ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού.

Πρεμιέρα για τις κινητές μονάδες

Κινητές μονάδες θα επισκέπτονται και τα πιο απομακρυσμένα χωριά, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, αλλά και τουριστικές περιοχές, ενώ θα υπάρχουν και κατ’ οίκον εμβολιασμοί, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Με σύνθημα «Μήνυμα Ζωής – Γιορτή Ελευθερίας», οι εμβολιασμοί θα υλοποιηθούν σε όλους τους δήμους της Κρήτης και θα διενεργηθούν τα χρονικά διαστήματα από σήμερα μέχρι τις 20 Ιουλίου για την πρώτη δόση, και 27 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου για τη δεύτερη δόση.

Σε όλους τους δήμους του νησιού δημιουργούνται λίστες με τα ονόματα πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν από τις κινητές μονάδες, με στόχο να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών συγκροτείται από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους δήμους, τους Ιατρικούς Συλλόγους και άλλους φορείς.